Menu Zavřít

Útěšlivé kasematy

12. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Malá oslava labužnictví

V těch místech se neocitám často. Než jsem se do Anglické ulice na doporučení několika známých vydal, restaurace Ponte z gurmetské mapy Prahy zmizela. Teprve nedávno jsem zjistil, že pod názvem Bonante v nezměněné podobě, a prý i kvalitě, funguje dál.
Vstupuji do vchodu jednoho z mnoha vzájemně si podobných vinohradských činžáků a po strmém schodišti sestupuji do podzemí. Nejsem nijak oslněn, chodba je totiž pojednaná v cihlovém obložení a mně to přijde trochu jako sestup do slují josefovské pevnosti. Když však stanu ve dveřích vlastního lokálu, interiér se mění tak, až mi strohost vstupního koridoru přijde jako záměr ke zdůraznění vzhledu sálu. Ocitám se v dlouhé místnosti, které po jedné z delších stran vévodí rozmáchlý bar. Provedený v kameni, dřevě a skle navozuje atmosféru jakési uměřené moderny, kterou ctí celé další zařízení. Příjemně působí i mobiliář moderního střihu s jistými historizujícími prvky. Celek budí dojem vlídného, ne archaického, ani však studeně moderního interiéru. Zvláště posadíte-li se k zapálenému krbu. Protože mne vždy zajímá veškeré dění v sále, usedám tak, abych obsáhl co největší část lokálu. Pro pozorování se mi však nedostává prostoru, ihned po dosednutí jsem kontaktován obsluhou a vyzván k volbě z karty. Z lístku, pojednaného vkusně a elegantně, obsahem nepříliš bohatého, co do skladby však zajímavého, po krátkém boji sám se sebou skládám malé podvečerní menu. A sice špenátový raneček plněný dary moře, jako hlavní part potom mozzarellou zapečené vepřové tournedos na ostružinové omáčce s koňakem. Našel jsem i lákavý a v rámci možností „dietní“ dezert a rozhodl jsem se jím uzavřít. Bude to Hruškový sorbet Williamine. Přišedší obsluhující, jež předkládá předkrm, tak činí s profesionální jistotou a grácií, ale její úsměv poněkud vázne a nemá žádoucí sílu. Z veškeré atmosféry je tím nejsmutnějším elementem. Radost budící je naopak předložená krmě. Napohled trochu humorně vyhlížející pytlíček ze zeleného těsta s hnědavými skvrnkami po propečení – jako vadnoucí révový list. Coby garnitura, velmi prostá a velmi účinná, doprovází onen vonný sáček jen pár čerstvých špenátových lístků. Proklál jsem těsto vidličkou a z útrob měšce se jako džin z lahve vyhrnul oblak exotické vůně středomořského pobřeží. Všechny ty drobné mořské dobrůtky přispěly ke skladbě svým dílem a výsledkem byl shluk nejroztodivnějších odérů. Chuťově šlo o povedenou variantu. Kalamáry, chobotnice, všelijaké mušle a nevímco ještě vytvořily směs, která byla kořeněním připravená trochu, ale opravdu jen jemně, naostro. Avšak v momentě, kdy se chutě masíček spojily a začaly ustupovat zmíněné stopě důrazného koření, vstoupila do akce lišácky gradovaná úloha „balíčkového“ těsta. Nebylo jen indiferentním plnivem k utlumení vášní pikantního koření. A to díky výraznému špenátovému nádechu, který vetkl celému vějíři uvedených již chutí jistou rurální notu nijak neupravené zeleniny, svěží a mladistvou. Takže sousto těsta v kombinaci s náplní pozvedlo celý chuťový aspekt o dva tři schůdky výše a vše zahrálo velkou kantátu bez falší a dizonancí. Poživ nečekaně dobrý předkrm, čekal jsem na to, co mělo přijít se zvědavou nedočkavostí. A když to přišlo, nebyl jsem zklamán. Plátky vepřového, překřížené a růžovoučké jako tlamičky mláďátek, ozvláštněné světlounkým kabátkem mozzarelly a dozdobené temnou barvou ostružin, oponovaly kupičce zlatavých hranůlků opečených brambor. Křehká garnitura z bylinkových snítek se vzpínala vzhůru jako glajcha na dokončené stavbě a barevně zvedala obrázek půlka rajčete. Po prvním zaříznutí seznávám, že maso je upravené přesně. Směrem ke středu ustupuje hnědá barva růžové, noži není kladen odpor, v řezu se objeví kapičky šťávy. Chuť je skloubením několika vrstev, trumfujících se vzájemně při snaze o dominanci v projevu. Ryzí masová chuť, tence „šmrncnutá“ česnekem a nenásilně rozvinutá jemností sýra. Do bravury je celek dohrán závěrečným vrcholným sólem trpce sladkých ostružin, ty přihazují do partitury něco divokého, drsně přírodního. Konečné vyznění je malou oslavou labužnictví. Dezert jsem tentokrát vyjedl do posledního drobečku. Jemný, uhlazený hruškový sorbet s kusy hrušky, pro posílení chuti ještě zalitý pálenkou ze stejného ovoce, to byly stovky chutí stejného ražení, ovšem zcela odlišných nuancí. 1170 korun byla konečná suma, v níž hrají podstatnou roli nápoje. Ty, zvláště víno, jsou cenově o půl řádu výše.

Value for Money: 7/10 + Překvapivá úroveň kuchyně
- Úlet v názvosloví. Při vší toleranci k novým trendům, tournedos je termín pro plátky z určité části svíčkové, tedy výhradně pro maso hovězí.

Bonante Restaurant Anglická 15, 120 00 Praha 2
Tel.: +420 224 216 756
e-mail: rezervace@bonante-restaurant.cz, www.bonante-restaurant.cz Otevírací doba: Po-So 11.30-23.00
Počet míst: restaurace 130, salonek 12
Kuchyně: mezinárodní
Platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina, němčina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina Původ nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česká republika, Francie, Chile, Itálie, Portugalsko, Španělsko, USA

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20

Celkem: 55 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

FIN25

Výběr z jídelního lístku: 75 g Jemné matjesy na čerstvém jablku s brusinkami 95 Kč
Mediteránská rybí polévka s lososem, mušlemi a mořskými plody, zdobená červeným ráčkem 165 Kč
100 g Garnáty v parmezánové krustě podávané s mangovým dipem 295 Kč
150 g Pečený halibut podávaný na omáčce z granátových jablek s restovaným listovým špenátem 395 Kč
130 g Mandlové kuřecí řízečky se švestkovou omáčkou a smaženými bramborovými hruštičkami 195 Kč
180 g Panenka z divočáka grilovaná ve slanince, s lanýžovou omáčkou a smaženými bramborovými placičkami s příchutí kari 395 Kč
150 g Marinovaný jehněčí hřbet s omáčkou z divokých lišek, doplněný čerstvým špenátem, grilovaným česnekem a bylinkovými nočky 495 Kč
Rizoto s paličkami zeleného chřestu, sušenými tomaty a vločkami sýra Grana Padana 175 Kč
Salát Santorini s ovčím sýrem a olivami 105 Kč
Likérem Cointreau marinovaná broskev pod limetovým sabayone s citronovou zmrzlinou 95 Kč

Výběr z vinného lístku: Veuve Clicquot Ponsardin Brut 1995 Kč
Sauvignon, pozdní sběr, suché 2002, P. Vaněk, Vrbovec 515 Kč
Prosecco Frizzante IGT „Colli Trevigiana “ Itálie, Veneto, Sacchetto 435 Kč
Thomas Hyland Chardonnay Austrálie, Penfolds 1045 Kč
Svatovavřinecké, pozdní sběr, suché Moravíno s.r.o., Valtice 455 Kč
Laroche Pinot Noir, Domaines Laroche Vin de Pays d’ Oc Francie, Corsica 445 Kč
Quinta dos Aciprestes Portugalsko, Douro, Real Companhia Velha 735 Kč
Pinot Noir Kalifornie, Robert Mondavi Private Selection 995 Kč
Châteauneuf-du-Pape, La Bernardine Francie, Côtes du Rhône, M.Chapoutier 1625 Kč
Bin 389 Cabernet-Shiraz Austrálie, Penfolds 2335 Kč

  • Našli jste v článku chybu?