Menu Zavřít

Útok "low-costů"

12. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Letecká doprava

ebf - tip - debata

Nízkonákladoví dopravci letos zvýší svůj tržní podíl v pravidelné dopravě ruzyňského letiště na čtvrtinu, zatímco loni se v Praze podíleli na pravidelné přepravě cestujících 23 procenty, v roce 2005 zhruba 21 procenty.
Analytici odhadují, že takzvané low-costy mají potenciál zaujmout v dalších letech až čtyřicet procent trhu. Pomoci má rovněž nová dohoda mezi EU a USA o liberalizaci podmínek leteckého provozu nad Atlantikem. Dle analytiků přilákaly „low-costy“ k tomuto druhu dopravy i lidi, kteří by za normálních okolností o cestě letadlem ani neuvažovali, z čehož mohou údajně těžit i klasičtí přepravci.
Jak uvedla ČTK, nejvíce cestujících loni přepravil britský easyJet (zhruba 814 tisíc), velký rozvoj však momentálně prožívají aerolinky SkyEurope, jež do Prahy přišly v dubnu 2006. Loni přepravily 300 tisíc lidí, letos již 117 tisíc. Nízkonákladová přeprava patří k nejrychleji rostoucím segmentům trhu. Statisticky vzato létají tyto aerolinky z Prahy nejčastěji do Velké Británie, z deseti nejzatíženějších linek jich sedm míří do britských měst. Vyhrává Londýn.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).