Menu Zavřít

ÚTOK NA BOEING

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Airbus

PAŘÍŽ (Les Echos) – V soubojích Airbusu a Boeingu jde do tuhého. Evropští partneři v Airbus Industrie se rozhodli tvrdě čelit konkurenčnímu tlaku z Ameriky a změnili dosavadní evropské konsorcium na akciovou společnost Airbus Integrated Company. Zároveň oficiálně začali s prodejem superobřích letounů A3XX. Nejvyšší představitelé evropských společností sdružených v European Aeronautic Space Co. (EADS), kterými jsou francouzská Matra Aerospatiale, německá DASA a španělská CASA, označili tento krok za nejlepší tah milénia, za historický mezník v evropském leteckém průmyslu, a nešetří dalšími superlativy.

V novém konsorciu AIC bude mít osmdesátiprocentní podíl EADS. Zbylých dvacet procent připadne firmě British Aerospace Systems, která vyrábí křídla pro airbusy. V případě, že projeví zájem také italská Alenia, EADS jí přepustí pět procent ze svého balíku.

ebf - tip - debata

AIC je založena podle francouzského práva, které umožňuje zřízení zvláštního, jednoduššího typu akciové společnosti. Taková společnost, kterou označují francouzští právníci jako pakt akcionářů, je řízena pouze na základě jejich vzájemné dohody. Oproti klasické akciové společnosti však nemůže veřejně nabízet akcie, a tudíž s nimi obchodovat na burze.

Výroba nových letounů A3XX bude soustředěna ve Francii do Toulouse a v Německu do Hamburku. Vedení nové společnosti tvrdí, že přinese v obou regionech nejméně 160 tisíc přímých i nepřímých pracovních míst.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).