Menu Zavřít

Utopené Mexiko

28. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Ukrytý zbraslavský podnik za chvilku hledání stojí

Prohrál jsem na koníčkách, což mne vždy zlobí. Ne ani pro ztracené prostředky – jsem chud, nejde o likvidaci rodinných statků - mrzím se však pro špatný odhad šancí závodících koní. Vždy, když takhle dopadnu, jsem nějakou chvíli nenaložen a přemýšlím, jak si spravit náladu. A cestou domů jsem v kapse našel vizitku, kterou mi před časem dal jeden z kamarádů se slovy: „Když se ti neudělá dobře, zajdi tam.“ Byla již notně omšelá a pomačkaná a jen těžko čitelná. Rozluštil jsem však alespoň název a rozjel se na opačnou stranu od domova, abych nalezl restauraci Barabizna na Zbraslavi a potěšil se v ní, jak mi bylo avizováno.
Po krátkém bloudění jsem se ocitl před nevysokým domkem s rozsáhlou zahrádkou, utopeným v ostatní zástavbě. Vůbec nevypadal jako barabizna a – což mne zvlášť potěšilo - byl jednán v mexickém stylu.
Zahrádka, ač prázdná, měla na všech stolech zadávku, takže jsem se usadil k jedinému volnému stolku u baru. Stěny místnosti zdobilo jednoduché vylíčení barvou slunečního západu, dřevěné trámoví na stropě a proužek jednoduchého dekoru pod ním, po mém soudu spíše řecký. Fortelné stoly s masivní deskou, upevněné na „nohách“ starých šicích strojů, byly jenom málo prostřené, aby vynikla struktura dřeva. K tomu obsáhlý lístek s nadějnými pokrmy a neustále odněkud někam pádící dívky z obsluhy. Bylo mi divné, kam se ztrácejí s plnými platy, když bar je malý a zahrádka dosud neobsazená. Vydal jsem se tedy směrem, kterým mizely ty hory jídel a kvanta nápojů, a objevil jsem, že Barabizna je vlastně dvoudílná. V zadním traktu se nachází restaurace mnohem větší než bar, dokonce se salonem v poschodí pod vysokým krovem domu. Pojednaná je stejně jednoduše, ale s tou jednoduchostí, která má sílu navodit dobrou atmosféru.
Vrátil jsem se do baru a soustředil se na nabídku pokrmů. Nakonec jsem postavil výběr: krevety s kardinálskou zálivkou a koňakem, carne con jalapeňos a medový dort s ořechy. Zatímco jsem ucucával „Hemingwaye speciál“, bar ovládl jímavý, trochu ospalý podvečer, kdy je slyšet jen tichý šum hovorů a tu a tam cinknutí příboru o talíř. Na stěnách se rozzářily koule svítidel a prohřály přívětivý interiér „lívanci“ zlatavého světla. Do této nálady přinesla jedna z dívek můj předkrm. V sektové misce, na jejímž okraji byla jako korálky navlečena tělíčka krevet, se v kardinálském nachu koupaly variace salátových listů. Chutnalo to báječně, jen ten koňak jsem tam neobjevil. Ona ale kardinálská omáčka je chuťově dost složitá a ve změti ostatních komponent se zřejmě vytratil kamsi do pozadí. Celý předkrm byl také o čárku dvě teplejší, všechny prvky se proto maximálně otevřely a nabídly přeširokou škálu vjemů. Hlavní krmě potom působila napohled stejně lákavě. Kružnice je zřejmě oblíbeným obrazcem kuchařovým. Brambory poskládané na vnějším lemu talíře tvořily jakýsi symbol slunce, v jehož středu se kupila barevně veselá směs masa a zeleniny. Potom už jen hromádka proužků karotky a zelí na loži ze salátového listu. Opět ta rafinovaná, ale účinná jednoduchost. V ústech dominoval ostrý tón papriček, který příliš razantně ovládl celý vějíř chutí. Maso nestačilo dát o sobě vědět, objevilo se jen v samém závěru dozvuku. Zelené jalapeňos „mořily“ svou panovačností i ostatní zeleninu, ukrotila je však značně všepohlcující síla pečených brambor. Když jste zrovna nezapomněli přidat je k soustu, bylo dobře. Hodně ostré, ale snesitelné. Dezert podepsal celou večeři signaturou lahody: až neslušná porce dortu, báječně vyváženého, v němž se med a ořechy postaraly o zajímavé chuťové hry. A nebyl přes cákance čokolády a závějky cukru výrazně sladký. S kávou připravil hodně příjemný závěrečný akt večeře. Nakonec přišla ještě tequila, které se mi dostalo i s „návodem k použití“. Chutnala mi.
Za večer, který mi zplna vrátil dobré rozpoložení, jsem zaplatil 488 korun, a byla to mnohem lepší investice než vklad na vítěze dostihu. Barabizna restaurant - café Pod Špitálem 363, 156 00 Praha 5-Zbraslav
Tel, fax: +420 / 257 921 362
Otevírací doba: pondělí – neděle 11.30–23.00 Počet míst: restaurace 48, bar 16, salon 28, zahrada 50
Druh kuchyně: mexická Platební karty: ne Jídelní lístek: angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česká republika, Chile, Itálie, JAR

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 52 bodů ze 60

EBF24

Výběr z jídelního lístku: Avokádo „Guacamole“, pimento, česnek, nachos 55,-
Gazpacho (studená rajčatová polévka) 45,-
Desperado (biftek s ostrými žampiony a jalapeňos 180,-
„Hyena steak“ smažený vepřový steak se sýrem a jalapeňos 99,-
Losos s hříbkovou omáčkou 158,-
Noky plněné špenátem v sýrové omáčce 95,-
Smažená zmrzlina s karamelem a ořechy 55,-

Výběr z vinného lístku: Jacob´s Creek Pinot Noir / Chardonnay – dry (Austrálie) 480,-
Tramín 140,-
Jacob´s Creek dry Riesling (Austrálie) 450,-
Modrý portugal 190,-
Etchart Rio de Plata Cabernet Sauvignon (Argentina) 450,-
Viňa Terapacá – červená (Chile) 480,-
Cannonau di Sardegna D. O. C. (Itálie) 599,-

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).