Menu Zavřít

Na dluh bydlí bohatí i chudí: úvěr či hypotéku má každá pátá česká domácnost

10. 4. 2018
Autor: Michael Tomeš, E15

Hypotéky či úvěry ze stavebního spoření nejčastěji využívají dvojice s dětmi, nevyhýbají se jim ani domácnosti s nízkými příjmy, vyplývá ze zjištění Českého statistického úřadu.

Úvěry na bydlení je zatíženo 21,1 procenta českých domácností,“ upřesňuje Simona Měřínská z Českého statistického úřadu. I když třeba statistici zjistili, že ve schopnosti vytvářet měsíční úspory panuje mezi domácnostmi s nižšími a vyššími příjmy velký rozdíl, u bydlení jde takřka o totožná čísla. Zatímco v případě domácností s nižšími příjmy řeší úvěrem své bydlení 26,5 procenta domácností, u těch s vyššími příjmy je to 27,5 procenta. Zdaleka největší množinu - 44,8 procenta - představují dvojice s dětmi.

Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto
Jak dále Český statistický úřad zjistil v projektu Životní podmínky 2017, pro 23,2 procenta domácností je poměrně obtížné vyjít se svými příjmy. I tak se ohrožení příjmovou chudobou v Česku snižuje. „Dá se říct, že patříme ke státům s nejnižším podílem osob ohrožených příjmovou chudobou či sociálním vyloučením,“ popisuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Přečtěte si také:

Průměrná sazba hypoték je nejvyšší od roku 2014. V únoru stoupla na 2,36 procenta

Hypotéky budou zdražovat, říká člen představenstva ČSOB Sadil

Komentář: Oddlužení jasně, ale takhle?

Eurostat: Ceny bytů a domů rostou v Česku stále nejrychleji ze zemí EU


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).