Menu Zavřít

UŽ JE RUKA V RUKÁVĚ

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

France Télécom a TPSA

VARŠAVA (Reuters) – Definitivní ano si minulý týden řekly France Télécom s Telekomunikacja Polska SA. Francouzi společně s holdingem polského miliardáře Jana Kulczyka, s nímž se po prvním nezdařeném pokusu na získání TPSA spojili, získají od polského státu pětatřicetiprocentní podíl za 4,6 miliardy eur. Jde o vůbec největší akvizici provedenou v rámci privatizace v celé střední a východní Evropě.

France Télécom bude mít čtvrtinový podíl ve firmě, Kulczykovi připadne deset procent. Cena 38 zlotých, které zaplatí konsorcium za akcii, je o pětinu vyšší, než činil průměrný kurs akcií TPSA v posledních třech měsících na burze. Celá operace proběhne ve třech fázích. V polovině září předá varšavská vláda francouzsko–polskému konsorciu balík akcií a dostane zaplaceno. V červenci příštího roku bude moci konsorcium koupit dalších deset procent akcií. O něco později pak vláda na burze nabídne zbytek podílu v TPSA, který si do té doby udrží. Současně bude mít France Télécom a Kulczyk Holding možnost odkoupit za tržní cenu šest procent akcií nezbytných pro úplné ovládnutí TPSA, jež má navíc přislíbeno získat licenci na provoz třetí generace mobilních sítí UMTS.

EBF24

Francouzsko–polské konsorcium se zavázalo, že do společnosti investuje do roku 2007 na sedm miliard eur, z toho do roku 2005 takřka pět miliard. Pro Francouze je vstup na polský trh klíčovou záležitostí s velkými perspektivami: TPSA má více než devět milionů zákazníků, do konce příštího roku má monopol na meziměstská spojení a do konce roku následujícího i na spojení mezinárodní. TPSA nyní prochází rozsáhlou restrukturalizací a realizuje velký investiční program za více než dvě miliardy eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).