Menu Zavřít

Už je tady!

9. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Co bude Jiří Paroubek dělat v úterý třináctého

O českém premiérovi se v masově šířených e-mailech dočítáme, že „umí dělit nulou“, „zná poslední číslo čísla pí“ a že zatímco „někteří lidé nosí pyžamo se Supermanem, Superman nosí pyžamo s Paroubkem“. Že se mu ale podaří spojit CzechTek s Karlem Krylem, na to e-maily ani webová stránka na adrese tvhovado.eu zatím nepamatovaly. Nicméně po jeho - okamžitě památném - postvolebním proslovu (více strana 36) se stalo.
Demonstrace za odstoupení Jiřího Paroubka se minulé úterý sešla na Václavském náměstí takřka výhradně díky komunikačním prostředkům elektrosféry osvědčeným při organizaci černých technoparty. Mnohdy anonymní SMS, elektronické zprávy a internet prokázaly svůj rebelský rodný list v ryze politické zápletce. I povstalecká mentalita má ovšem své ikony a symboly, z nichž cinkot klíčů, na nějž došlo, není z posledních. Zajímavé jsou ty klíče, jimiž se cinkalo minulé úterý. Kdo pamatuje klíče z listopadu 1989, mohl snad propadnout iluzi, že se to náměstí přemístilo v čase o sedmnáct let zpět, kdy nebylo e-mailů. Klíče z června 2006 se při střízlivějším pohledu poněkud liší. Na rozdíl od listopadových bylo mnoho z těch dnešních ozdobeno logy, jako Peugeot, Mazda nebo VW.
Zaznamenali jsme však vážnější rozdíl mezi listopadem a červnem. Samozřejmě i nestranická „demonstrace slušných občanů“, jak ji definoval moderátor, měla jistou politickou krevní skupinu, vyjádřenou kromě klíčů také produkcí písní Karla Kryla, vystoupením respektovaného ochránce lidských práv senátora Jaromíra Štětiny, proslovy příslušníka odbojové skupiny bratří Mašínů či Vladimíra Hučína. Velmi „nelistopadově“ v tom působila slova moderátora, jenž sliboval demonstrujícím atraktivní program, kterýžto výraz by pravděpodobně použil spíkr hudební show. Proti všem zákonům showbyznysu se ovšem nakonec nedostavila hlavní hvězda, ten, o kom se říká, že „hrál ruskou ruletu s plně nabitou zbraní a vyhrál“, totiž Jiří Paroubek. Někteří slušní občané by to asi ocenili, hlavně ti, kteří provolávali: „Pověsit! Pověsit!“

  • Našli jste v článku chybu?