Menu Zavřít

UŽ JE TO TADY

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

BSE

PRAHA – Trh s hovězím masem se zhroutí, české zemědělství půjde ke dnu. To jsou slova pesimistů vyřčená poté, co se prokázal výskyt takzvané nemoci šílených krav BSE v Zemědělském družstvu Dušejov na Jihlavsku, a potvrdily se tak obavy odborníků, že ani Česká republika pohromě neunikne (EURO 4/2001).

Ministr zemědělství Jan Fencl přitom před časem nechtěl o možnosti zavlečení BSE do České republiky ani slyšet, mluvčí jeho úřadu Pavel Kovář hovořil o zbytečném panikaření (EURO 2/2001). Fencl se rovněž v Bruselu donedávna vehementně ohrazoval vůči tomu, aby republika byla zařazena Evropskou komisí mezi země, kde je nebezpečí objevení BSE vysoké (EURO 15/2001).

MMF24

„Ministr si vymínil ještě další testy poté, co se podezření objevilo, ty však bohužel původní verdikt potvrdily, uvedl 8. června mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Dodal, že potravinářský trh by však mohl reagovat na zprávu o jihlavské šílené krávě pozitivně.

„Ukázalo se, že kontrolu děláme důsledně a spotřebitelé se nemusí bát, prohlásil Duben. Nemocné zvíře se totiž objevilo při kontrole, kterou zavedl největší tuzemský masokombinát Kostelecké uzeniny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).