Menu Zavřít

UŽ JEN ČERVENÁ ČÍSLA

14. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Rozpočet

Státní finance opět sklouzly k poslednímu srpnu do schodku, a to ve výši 5,6 miliardy korun. Deficit není překvapením ani pro vládu, ani pro ekonomické analytiky. Pouze se rozcházejí v názoru na celoroční bilanci příjmů a výdajů státu . Ministerstvo financí tvrdí, že konečný schodek nepřekročí už ohlášených jedenačtyřicet miliard. Nevládní ekonomové upozorňují, že se bude pohybovat kolem padesáti miliard korun. „Celoroční schodek byl, je a bude v příštích několika letech z podstatné části určován započtením ztrát transformačních institucí, zejména Konsolidační banky, a ty jsou v průběhu roku těžko předpověditelné, upozornil konom Jiří Křovák z Investiční a Poštovní banky. Deficit celých veřejných financí odhadují analytici k 75 miliardám, což by představovalo zhruba čtyři procenta hrubého domácího produktu.

Rozpočet stejně jako v předchozích letech vyčerpávají hlavně sociální výdaje, jimž neodpovídá výběr pojistného. Jen důchodový účet rozpočtu vykazuje schodek 12,5 miliardy korun.

MMF24

Loni v srpnu byla státní poklad na v přebytku téměř sedmi miliard korun, za celý rok však skončila minusem ve výši 29,3 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).