Menu Zavřít

Uzavřený kruh

15. 4. 2013
Autor: Euro.cz

Michele Manelli jako první v Evropě pracuje v systému kompletně energeticky nezávislého vinařství s uzavřeným energetickým cyklem

Velezajímavý příklad, kterak alternativní přístupy ovlivňují ekonomiku produkce vína a zároveň šetrnost k přírodě, se narodil ve sklepě Salcheto nedaleko toskánské Sieny. Jedná se o vinaře, který jako první v Evropě pracuje v systému kompletně energeticky nezávislého hospodářství s uzavřeným energetickým cyklem - off-grid. Jmenuje se Michele Manelli.

Mladý muž s vizáží úspěšného herce, který jako by právě opustil filmové ateliéry, aby se oddal radostem života, je ve skutečnosti velkým vizionářem. Ve svém vinařství se zaměřil na programy produkce, které jsou jednak vysoce ekonomické, zároveň však maximálně šetrné k přírodě.

Zpátky za osm let Veškerá energie potřebná pro produkci vína vzniká přímo ve vinařství. Především díky konverzi biomasy, geotermické regulaci a zpětnému využívání oxidu uhličitého při fermentaci. Manelli rovněž zavedl originální opatření proti úniku energie formou vertikálních zahrad, které obrůstají dům a slouží jako tepelná izolace. Tímto způsobem dokázal vinař snížit energetické nároky na produkci vína oproti tradičním postupům o třicet procent.

Ač pochází Michele Manelli z vinařské rodiny, je vzděláním ekonom. Proto když se v roce 1997 podniku ujal, vedly ho k úspoře energie důvody ekonomické. V roce 2007 začal vše připravovat, o dva roky později stavět a přede dvěma lety zpracoval podle tohoto modelu první sklizeň. Celková investice činila 350 tisíc eur, přičemž roční úspora nákladů dosahuje 46 tisíc. Návratnost necelých osm let je přitom pozoruhodná.

A co na to samotné víno? První šetrně ošetřená a vyškolená vína vyzrálá v optimálních podmínkách nového sklepa můžeme už okusit. A sice v případě Chianti Coli Senesi 2011, Rosso di Montepulciano 2011 nebo Rosato di Toscana 2012, tyto etikety jsou dokonce k mání i v Česku.

Trpělivost přináší skleničky Vinařství zpracovává zejména hrozny odrůd Sangiovese (klon Prugnolo), Trebbiano a Malvasia. Nejvyšší etiketou je přitom Salcheto Salco Evoluzione, Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Pro ně se používá hroznů z nejstarší nejlepší vinice Salco, která umožňuje optimální vyzrání. Víno je hýčkáno i z hlediska ambaláže, jeho etiketu připravují významní umělci, a to každý rok někdo jiný. Podtrhuje to význam, který sami vinaři etiketě Salco Evoluzione přisuzují, a ukazuje na propojení vína a múz. Kupříkladu ročník 2003 opatřil vinětou známý italský fotograf Paolo Pellegrin.

Druhou významnou vinicí domu je Poggio Piglia, jejíchž hroznů se využívá k produkci jiného velkého vína sklepa, Chianti Colli Senesi. Zpracovávají se také na sladké Pigliatelo.

Mezi těmito třemi víny se pak nachází škála etiket připravených se stejnou péčí. Ať je to Vino Nobile di Montepulciano DOCG, nebo zmíněná Rosso di Montepulciano či Rosato di Toscana.

MM25_AI

Velká vína sklepa, která si činí ambice být hvězdami nejvyhlášenějších žebříčků, ještě nepromluvila. V klidu dozrávají a teprve se chystají ukázat, co v nich je, co z nich nové přístupy a technologie dokázaly dostat. K nejvyšší špičce kvality tak zatím jen toužebně vzhlížejí. Mezi hvězdnou sestavu stobodových vín podle Parkerova hodnocení (100 ze 100 možných) se zatím žádné nedostalo. Stále důrazněji se však vinařství Salcheto prosazuje v respektovaném italském průvodci Gambero Rosso. V rodině toho nejlepšího z tamní produkce dosáhlo Nobile di Montepulciano Salco Evoluzione Riserva 2007 dvou červených skleniček, ročníky 2001 a 2006 dokonce tří, což je maximum. Základ budoucích úspěchů vinařství byl tedy už položen.

O autorovi| Milan Ballík, spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?