Oblast, které se říká německé Toskánsko
Od obce Kirchheim-Bolanden na severu území až po špičku „nosu“, kterým do německého území proniká Francie, západně od Karlsruhe, kde u místa Bad Bergzabern vinohrady pomalu končí, se rozkládá Pfalz, druhá největší vinařská oblast v zemi. Osmdesát kilometrů dlouhá a bezmála pětadvacet tisíc hektarů viničních tratí ve znamenité formě, takový je pohled na tento region.
Réva se zde pěstuje stovky let, tím se kraj neliší od ostatních v Německu, zajímavější jsou někdejší kroky zdejší marketingové strategie. Někdy před Druhou světovou válkou přišel kdosi na nápad vybudovat podél severojižní osy oblasti turistickou trasu, a spojit tak pamětihodnosti kraje Wittelsbachů s darem zdejší země – vínem. Tak se zrodila svého druhu první vinařská stezka v Německu. Oblast ožila turistickým ruchem, tamní vína se stále častěji objevovala na stolech v restauracích. Kdykoliv a kdekoliv se dnes mluví o jadrných, výrazných vínech s ovocitým podtextem, nikdy nejsou pominuta ta z vinic mezi pohořími Haardt a Pfalzký les, ta z Pfalze.
Zhruba osm tisíc vinařů – pěstitelů révy je ještě dvakrát více – připraví ročně na tři miliony hektolitrů vína. Jsou to především Müller-Thurgau, Ryzlink a Modrý Portugal. Díky blízkosti regionům francouzským se ve vinicích objevují také obě burgundská a Rulandské. Krom svých jedinečných vlastností mají zdejší vína další rys, pro který stojí za to zajet si na ně přímo do míst, kde vznikají. Jsou totiž ideálně spojena se zdejší bohatou a sytou kuchyní.
Po celé trase dnes veleslavné Deutsche Weinstraße - a na ni navazující Südliche Weinstraße – narazíme na malebná místa, dýšící koloritem oblasti. Jako o nejkouzelnějším místě vinařské cesty se hovoří o lepé vísce Rhodt. Tu – krom opravdu okouzlujícího vzezření – proslavily především keře révy – prý – třistapadesát let staré. Nemýlím-li se, jde o Tramín a pravděpodobně i o nejstarší plodící révy v Německu.
Vína ve Pfalzi prošla historickým vývojem. Z „těžkých a ohnivých“ – tak byla charakterizována někdy v polovině osmnáctého století – přes nedávno populární polosladká až sladká Liebfraumilch se stala v současnosti takovými, jaká si žádá dnešní konzument. Lehká, vzletná, plná ovoce a dobré nálady – taková jsou vína, která v současnosti nabízejí vinaři ve Pfalzi. Snad jen tamní tramíny si udržely svůj dávný charakter - natěžkanou plnost a důraz v kytce i chuti.
O vínech a vůbec o celé této oblasti se často hovoří jako o německém Toskánsku. Sami vinaři však toto srovnání odmítají a s nezastíranou stoupou hrdosti tvrdí: „Pfalz není Toskanou Německa, Pfalz je Pfalz!“
Projděme oněch osmdesát kilometrů a zastavme se v místech, která jsou díky vínům odtud vzešlým stále hlasitěji jmenována. Ve Friedelsheimu nedaleko lázní Bad Dürkheim působí od roku 1911 vinařské družstvo. Přes těžká léta v meziválečném období, kdy se zde nabízela pouze sudová vína, přes tehdy hlavní odrůdy oblasti – Sylvánské a Portugal – se zdejší družstvo dopracovalo k současné nabídce plnohodnotných vín. Z nich stojí za seznámení jejich ryzlink a také Burgundské modré, které na zdejších půdách dává mimořádnou surovinu pro vína, která si v ratingu červených z Pfalze stojí velmi dobře. Jistě zajímavá je také zdejší nabídka sektů.
Poněkud jižněji, mezi městy Kallstadt a Neustadt, se zastavíme v obci Wachenheim ve vinařství Schäfer. Necelých deset let existující malý rodinný podnik, disponující čtyřmi hektary viničních ploch – do roku 1994 pouze pěstovali a prodávali hrozny – se vypracoval mezi ty, o kterých je stále více slyšet. Z nabídky Schäferových bychom neměli pominout vedle znamenitého sylvánu, svěžího ryzlinku nebo nečekaně plného Dornfelderu ani sympatické, živé odrůdové sekty.
V jižní části Pfalze se – krom jiných – do pozice znamenitého producenta profiluje vinařství Pfaffmann v Nussdorfu, dnes součásti města Landau. Na cirka osmi hektarech vinic hospodaří Pfaffmannovi již po několik generací. Výsledkem je citlivé provázání historických zkušeností a nových trendů ve zpracování révy. Z takto připravených vín se nejvíce líbí především Rulandské a tramíny, zajímavostí sortimentu je Huxelrebe v kategorii výběr. I zdejší červená mají svůj stále rostoucí okruh zájemců, především potom Dornfelder v provedení barrique či málo rozšířený Schwarzriesling (Pinot Meunier).
Jako představitele vín z Pfalze vám nabízím několikrát zmiňovaný Tramín, a sice Ruppertzberger Nußbien Gewürztraminer Spätlese 2001, zrozený ve společnosti Staatsweingut mit Johannitergut v Neustadtu. Původně vinařská a ovocnářská škola hospodaří na třiadvaceti hektarech vinic. Příjemná, avšak atypická vůně a zlatavá barva jsou průvodními znaky tohoto tramínu. Kytka je natolik netradiční, že se z ní nedá odrůda poznat, což je právě u této odrůdy neobvyklé. Výrazná hroznovitá chuť, díky zbytku cukru až mazlivá, je obsáhlého těla, jak se na pozdní sběr sluší. Kyseliny jsou jen málo přítomné a výrazně obroušené nasládlou dochutí. Velice umně připravený doušek bude patrně více chutnat dámské společnosti, i když, díky skutečně „vychytanému“ provedení dokáže oslovit i ty, kdož nejsou příznivci suchých, kompletně prokvašených vín. Sklenka tohoto tramínu jistě neurazí a ocení ji ti, kteří umí ocenit pečlivou práci sklepmistrovu.