Menu Zavřít

UŽITEK I HODNĚ DAŇOVÝCH STAROSTÍ

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nemovitosti

Každý, kdo vlastní pozemek, dům či byt, začne dříve nebo později určitě chápat, že nemovitosti nepřinášejí svým majitelům pouze užitek. Hodně lidí, jimž se v restitucích vrátil zchátralý majetek, dokonce účtuje a ještě dlouho bude účtovat v červených číslech. Ale i v těch případech, kdy lze hovořit o zisku, přináší vlastnictví nemovitostí řadu technických, právních, daňových a účetních problémů. Všem vlastníkům, ale také uživatelům, obchodníkům i různým specialistům, kt eří se světem nemovitostí přicházejí do profesního styku, proto může pomoci publikace Milana Skály zaměřená na daňové povinnosti vlastníků realit*).

Autor je zkušeným daňovým poradcem, který se specializuje na zdaňování a oceňování nemovitostí. Kromě své poradenské činnosti je znám mimo jiné také jako autor knihy Technické zhodnocení a opravy, která vyšla již ve čtyřech vydáních a sta la se důležitým vodítkem při posuzování technického zhodnocení a oprav v daňovém řízení. Serióznost nové publikace podtrhuje i fakt, že mezi odborníky, kteří ji připomínkovali, najdeme i představitele jednoho oblastního finančního řed itelství. Kniha vychází z právního stavu platného k 1. srpnu 1999.

Skála přistoupil ke své nové knize náročným, ale velmi správným způsobem. Jejím hlavním cílem je propojit ve výkladu dvě na první pohled samostatné, ve skutečnosti však těsně svázané oblasti - daně a nemovitosti. Autor navíc vyšel ze zkušenosti, že nelze dobře zvládnout problematiku zdaňování bez znalosti předmětu zdanění, v daném případě právní úpravy, ale do určité míry také technické podstaty nemovitostí. Jak sám zdůrazňuje, například „nelze spolehlivě určit daňové dopady rozdělení domu na jednotky a daňové dopady prodeje těchto jednotek bez znalosti zákona o vlastnictví bytů, přičemž konkrétní aplikace tohoto zákona vyžaduje alespoň minimální znalosti konstrukce staveb .

K přednostem knihy patří rovněž skutečnost, že se v ní pracuje se zkrácenými názvy předpisů, přičemž plné, mnohdy velmi krkolomné názvy se uvádějí v samostatném přehledu. K lepší čtivosti jinak navýsost odborného textu přispívá i pod robné vysvětlení mnoha základních pojmů z problematiky nemovitostí, daní a účetnictví, nikoli přímo v jednotlivých kapitolách, ale ve dvou přílohách zařazených na konci knihy. Tím vznikly dva zajímavé výkladové slovníčky. Příloh je ostatně celkem dvanáct a nalezneme mezi nimi i přehled vybraných právních předpisů dotýkajících se tématu nebo tabulky daní z pozemků a staveb.

Jde o dílo rozsáhlé, ale přehledně a logicky rozdělené do deseti velkých kapitol, které se dále člení na řadu detailních podkapitol. Hlavní výklad začíná v kapitole druhé, která se věnuje právní úpravě nemovitostí. Čtenář se zde postupně seznamuje s vybranými částmi Občanského zákoníku, zákona o vlastnictví bytů, zákona o nájmu nebytových prostor, katastrálních předpisů, stavebního zákona, ale také horního a lesního zákona. Nechybí ani výklad společného jmění manželů.

Třetí kapitola je vyhrazena problematice daně z příjmů, kam patří mimo jiné i daňové dopady technického zhodnocení staveb nebo možnosti vytvářet rezervní fondy na opravu hmotného majetku. Čtvrtá kapitola je o účetnictví, v páté až se dmé kapitole se postupně probírají v návaznosti na realitní problematiku daň z přidané hodnoty, daň z nemovitostí a daně dědické, darovací a z převodu nemovitostí. V osmé kapitole se čtenář dozví užitečné informace z pr oblematiky správy daní a poplatků, do níž spadá i vymáhání daňových nedoplatků. V deváté kapitole se pojednává o vybraných aspektech mezinárodních smluv o zamezení dvojího zdanění.

Čtenáři, kteří preferují před studiem spíše rychlý nebo shrnující pohled na danou problematiku, mohou klidně skočit hned na stránku 338, kde začíná závěrečná desátá kapitola. V ní se zcela prakticky, již bez komentářů a vy světlování, shrnují vybrané povinnosti vlastníků realit v souvislosti s nabýváním, užíváním a zánikem vlastnického práva k nemovitostem.

Na konci poslední kapitoly se Milan Skála pokusil shrnout také svou poradenskou zkušenost, a to do tří obecných pouček, které lze parafrázovaně uvést zhruba následovně:

1.Jednoduché a stereotypní daňové problémy má daňový subjekt řešit sám.

2.Složité a atypické daňové problémy je třeba svěřit odborníkům.

3.V oblasti zdaňování nemovitostí je velmi málo jednoduchých a stereotypních problémů. (aa) *)Skála, M.: Daňové povinnosti vlastníků nemovitostí. Sagit, Ostrava 1999, 406 stran. Doporučená cena 268 Kč.

Statistika

Nové vydání

Podstata knihy, plné vzorečků a rovnic, zůstala stejná jako v prvním vydání. Jde o úvod do deskriptivní statistiky, počtu pravděpodobnosti a základů statistického induktivního uvažování. Autoři nicméně využili možnost a někte ré partie rozšířili nebo upravili.

Cyhelský, J., Kahounová, J., Hindls, R.: Elementární statistická analýza. Management Press, Praha 1999, druhé vydání, 319 stran.

Úvěry

Brožurka pro bankéře

CIF24

Útlá knížečka z dílny přední poradenské firmy. Jedinou ambicí brožurky je přinést doplňující zdroj informací začínajícím bankéřům. Jak se píše v úvodu, „publikace je určena ke čtení, nikoliv ke studiu . Ve stejné ediční řadě již vyšly Úvod do řízení úvěrového rizika a Základy bankovnictví.

PricewaterhouseCoopers: Zásady řízení úvěrů. Management Press, Praha 1999, 110 stran.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).