Menu Zavřít

Uznaná nezávislost

23. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Kosovo Mgr.

MMF24

Česká republika se zařadila mezi více než čtyři desítky států, jež uznaly nezávislost Kosova. Rozhodla o tom minulou středu vláda. Ministři KDU-ČSL nicméně se schválením tohoto návrhu nesouhlasili a nehlasovali pro něj. Nesouhlas s uznáním Kosova, které jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku 17. února, již dříve vyjádřili i opoziční komunisté a sociální demokraté a také prezident Václav Klaus.
Česká diplomacie je však přesvědčena o tom, že tímto krokem potvrdí aktivní politiku na západním Balkáně a úsilí o jeho dlouhodobou stabilizacii demokratický rozvoj v oblasti.
„Vývoj byl takový, že se Kosovo osamostatnilo. A my s tímto faktem musíme pracovat a uznat realitu. Obzvlášť, když máme v této oblasti přes 500 našich lidí,“ připomněl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ).
Česko naváže s novým státem diplomatické styky. Podle ministerstva zahraničí přemění svou Styčnou kancelář při misi OSN v Kosovu v Prištině na české velvyslanectví v Republice Kosovo. Úřad nyní vede Janina Hřebíčková. Podle diplomatů se očekává, že Hřebíčková se poté oficiálně stane novou velvyslankyní ČR v Kosovu.
Srbsko český akt nenechalo bez odezvy a na protest proti uznání nezávislosti Kosova se rozhodlo odvolat svého velvyslance z Prahy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).