Menu Zavřít

V akvizicích jsme opatrnější

4. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Bohuslavem Cempírkem

Trh IT služeb v České republice klesl vloni dle odhadů analytiků asi o 20 procent. Česká IT společnost ICZ stojí stejně jako její konkurenti z technologické branže před rozhodnutím, jak nahradit propad příjmů způsobených ekonomickou krizí. Generální ředitel firmy Bohuslav Cempírek hovořil s týdeníkem EURO o expanzi ICZ na zahraniční trhy i o tom, jak krize odložila IPO této firmy.

EURO: V roce 2008 přesáhly tržby ICZ hranici miliardy a půl korun. Jak se projevila krize na vývoji hospodaření v loňském roce? CEMPÍREK: Finální čísla za loňský rok zatím nemáme k dispozici. Počítali jsme ale s několika poměrně velkými projekty, které se zatím bohužel rozjet nepodařilo. Tudíž bychom měli být v jednotkách procent pod plánem, v němž jsme kalkulovali s určitým růstem, ale nikoli zásadně ambiciózním. Dá se říci, že za současné ztížené situace se nám daří.

EURO: Projevily se již naplno na českém IT trhu důsledky úsporných opatření ve firmách? CEMPÍREK: Je zřetelné, že krize je přítomna, není virtuální a rozhodně dosud neodezněla. Firmy omezily výdaje na technologie, přičemž speciálně průmyslové podniky udělaly ve svých IT rozpočtech velké škrty, a to již na začátku loňského roku. Spoustu dlouhodobých projektů, které se každoročně opakují, naši klienti ponížili na polovinu nebo i dvacet procent původní hodnoty. V tu dobu se projevila výhoda, že zhruba 40 procent byznysu ICZ realizuje ve veřejné sféře, tudíž pro nás se loňský rok nevyvíjel tak dramaticky jako pro IT trh obecně. Přesto jsme si vědomi faktu, že na českém trhu musíme napřímit své síly do segmentů, kde se dosud nepohybujeme, a zároveň zapracovat na rozvoji zahraničních trhů, zejména v IT službách.

EURO: Prozatím má ICZ pobočky na Slovensku, v Polsku a Dubaji. V jakém časovém horizontu a do jakých dalších zemí chcete expandovat? CEMPÍREK: Kdyby nedošlo ke krizi, tak bychom pravděpodobně již v této době byli kótováni na burze. Díky tomu bychom měli přístup k novému zdroji financování a náš vstup na zahraniční trhy by byl mnohem razantnější. Realita se však vyvinula tak, jak všichni víme, tudíž jsme se museli situaci přizpůsobit a expanzi financovat výhradně ze zdrojů operativního fungování naší skupiny. Kvůli tomu je vstup do zahraničí pomalejší, nicméně stále platí náš teritoriální zájem – trhy východní a jihovýchodní Evropy. Primárně nás zajímá zejména Rusko a Ukrajina, kde máme v plánu založit pobočky, ale o potenciálních zakázkách vyjednáváme například v Kazachstánu či Egyptě. Často jde o IT zakázky z oblasti řízení letového provozu, navigačních či zdravotnických systémů. Dnes v zahraničí realizujeme asi 15 až 20 procent obratu. Pokud budeme mít zdroje pro razantnější expanzi, mohli bychom se během tří let dostat k padesáti procentům.

ebf - tip - debata

EURO: Možnost uvedení akcií na burzu zcela padla, nebo je jen odsunuta na vhodnější dobu? CEMPÍREK: Nemohu mluvit přímo za akcionáře ICZ, nicméně se domnívám, že tato varianta je pouze odsunuta, a rozhodně nevylučuji, že se k IPO vrátíme. Hovořit o konkrétních podrobnostech je předčasné.

EURO: ICZ je poměrně aktivní ve skupování menších IT firem. Zastavila krize vaše akviziční choutky? CEMPÍREK: Nezastavila, nicméně jsme opatrnější. I kvůli krizi jsme neuskutečnili akvizici jedné firmy pohybující se na Ukrajině a v pobaltských zemích, neboť jsme během due diligence zjistili, že situace v těchto teritoriích nevypadá vůbec růžově. Byť jsme po měsících jednání dosáhli nízké akviziční ceny, pochopili jsme, že bychom museli do této firmy dodatečně investovat poměrně velké sumy. V rámci Česka a Slovenska stále vedeme některá jednání a prostřednictvím akvizice bychom rádi získali specifické know-how a znalosti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).