Menu Zavřít

V BARVÁCH DUHY

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P o č í t a č e

Společnost Apple Computer se staví na nohy. V prvním čtvrtletí fiskálního roku 1999 firma už popáté za sebou oznámila zisk. Na tomto úspěchu se významnou měrou podílí počítač typu iMac, který se stal minulý rok hitem trhu s osobními computery.

Prodej počítačů Apple narostl meziročně o nevídaných 49 procent, přičemž jen počítačů iMac se v tomto čtvrtletí prodalo 519 tisíc kusů. To je podstatně více než u jakéhokoli jiného typu osobních počítačů vyráběných po celém světě. Úspěch zaznamenaly i počítače typu G3, které jsou určeny především profesionálům.

V prvním čtvrtletí fiskálního roku 1999, které skončilo 26. prosince 1998, zaznamenala společnost Apple Computer hrubý zisk ve výši 152 milionů dolarů, což je meziročně zhruba třikrát více.

Na finanční výsledky firmy mělo vliv také snížení skladových zásob zboží na hodnotu 25 milionů dolarů, což znamená dvoudenní produkci společnosti. Například konkurenční výrobce osobních počítačů Dell Computer Corporation, který je považován za světovou jedničku v tomto oboru, má běžné zásoby v hodnotě zhruba sedmidenní produkce.

Šéf společnosti Apple Computer Steve Jobs uvedl, že společnost nehodlá nijak výrazně zvyšovat své výdaje v oblasti výzkumu a vývoje. „Zastávám názor, že výsledky výzkumu a vývoje nezávisí tolik na výši výdajů, ale spíše na zaměření a na způsobu vedení firmy, uvedl.

Dobré hospodářské výsledky společnosti přinášejí své ovoce i na burze. Zatímco ještě v polovině prosince se cena akcie Apple Computer pohybovala v New Yorku na úrovni zhruba 33 dolarů za kus, minulý čtvrtek už překročila úroveň 46 dolarů za jednu akcii.

Analytici přitom předpovídají, že by cena akcií Apple mohla v následujícím roce ještě stoupnout. Například Daniel Kunstler ze společnosti J. P. Morgan Securities odhaduje, že za rok se bude cena těchto akcií pohybovat na úrovni 55 dolarů za kus. Charles Wolf ze společnosti Warburg Dillon Read je ve svých odhadech o něco opatrnější. Za rok by se podle něj měla cena jedné akcie Apple vyšplhat jen na 50 USD. Výroky obou analytiků citovala minulý týden agentura Bloomberg.

Počátkem roku představil Steve Jobs druhou generaci populárního iMacu. Stalo se tak u příležitosti zahájení pravidelné výstavy Macworld v San Francisku. Američané si již mohou koupit iMac nejen v původní modré barvě, ale mohou si vybrat z počítačů v barvě červené, oranžové, zelené a vínové. Jobs v této souvislosti uvedl, že podle jeho názoru bude nyní design a barva v oblasti prodeje počítačů důležitější než třeba velikost paměti a rychlost čipů. „Barva je pro zákazníky velmi důležitá. Myslím, že nejdůležitější otázka letošního roku bude znít: Jaká je vaše oblíbená barva? uvedl Jobs před zhruba pěti tisíci svých obdivovatelů, kteří se na něj přišli 5. ledna podívat na zahájení výstavy. Steve Jobs dále oznámil, že společnost tyto počítače zlevňuje o 100 dolarů.

Někteří odborníci z oboru ovšem upozorňují, že pět barevných verzí počítačů iMac by mohlo způsobit problémy s dodávkami pro maloobchodníky, kteří budou jen těžko odhadovat, jak půjde která barva na odbyt. Je také možné, že když bude větší zájem například o červené počítače iMac, obchodníci zvednou jejich ceny. „Existuje důvod, proč počítačové společnosti vyrábějí stejně vypadající krabice, varuje například Kimball Brownová z marketingové společnosti Dataquest.

Navzdory nevídanému úspěchu počítačů iMac by však měla být budoucnost firmy Apple v roce 1999 spíše spojena s počítači určenými pro větší společnosti. V ceně 1600 až 3000 dolarů hodlá Apple nabídnout inovované počítače Power Mac-intosh G3, které získaly úplně nový design a stejně jako první řada počítačů iMac jsou laděny do modra.

MMF24

U příležitosti zahájení výstavy Jobs uvedl na pódium také zástupce společnosti Microsoft, která před časem do firmy Apple investovala, a podle odhadů odborníků ji tak zachránila před hrozícím krachem. Zástupce Microsoftu představil nové softwarové výrobky určené pro počítače Apple a Steve Jobs se zmínil o vztahu mezi oběma firmami. „Náš vztah je jako manželství. Z devadesáti devíti procent je vynikající a z jednoho procenta se hádáme. Obvykle to má něco společného s multimediální oblastí, řekl Jobs.

Narážel tak na výpověď zástupce společnosti Apple při probíhajícím antimonopolním procesu proti Microsoftu. Apple totiž před soudem obvinil Microsoft, že se tato firma snažila zlikvidovat multimediální software společnosti Apple známý pod názvem Quicktime.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).