Menu Zavřít

V březnu zbankrotovalo 700 podnikatelů, nejvíce od července 2015

10. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

V březnu bylo vyhlášeno 700 bankrotů fyzických osob podnikatelů, o 187 více než v předchozím měsíci a zároveň nejvíce od předloňského července. Současně bylo vyhlášeno 68 bankrotů obchodních společností, což bylo o 14 méně než v únoru. Vyplývá to z nejnovější studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

„Zatímco počty bankrotů a návrhů na bankrot zůstávají u obchodních společností velmi nízké, u fyzických osob podnikatelů jsme v březnu zaznamenali jedny z nejvyšších hodnot za poslední dva roky. Počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů byl nejvyšší od dubna minulého roku a počet bankrotů podnikatelů dokonce nejvyšší od července 2015,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V březnu bylo zároveň podáno 126 návrhů na bankrot obchodních společností, o devět méně než v únoru. Rovněž bylo podáno 817 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů, o 151 více než v únoru.


ČNB ukončila intervence. Čtěte více:

ČNB ukončila intervence. Koruna posílila k hranici 26,60 za euro


Z hlediska hlavních odvětví bylo v březnu nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v obchodu (16 bankrotů), ve stavebnictví (15) a v průmyslu (deset). Nejméně naopak v odvětvích doprava, skladování, CK (jeden bankrot), ostatní služby (tři) a v ubytování a skladování (rovněž tři).


České sklářství opět jede. Přečtěte si o tom:

Zázrak na Sázavě. České sklářství znovu prosperuje

Skleněné nebe. Lubor Cerva nasměroval Crystalite k prudkému růstu


V březnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (19 bankrotů) a v Moravskoslezském kraji (11). Po jednom bankrotu bylo vyhlášeno v Královéhradeckém a v Plzeňském kraji.

EBF24

Bankroty fyzických osob podnikatelů byly v březnu nejčastěji vyhlašovány v Ústeckém kraji, kde jich bylo 84, a v Moravskoslezském kraji, kde šlo o 78 bankrotů. Nejméně to naopak bylo ve Zlínském kraji (17 bankrotů), v Plzeňském kraji na Vysočině (po 30 bankrotech).


Z české ekonomiky čtěte více:

Meziroční inflace v březnu vzrostla na 2,6 procenta

Nejníže od roku 2008: nezaměstnanost v březnu klesla pod 5 procent


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).