Menu Zavřít

V českém závětří

19. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Fúze Hewlett-Packardu s Compaqem byla největší událostí roku

Zatímco světový sektor informačních technologií letos zaznamenal nejhorší rok ve své historii, český trh prožil podobně jako vloni celkem úspěšných dvanáct měsíců. Prodejům osobních počítačů se v Česku vyhnuly negativní světové trendy (po PC byla dokonce větší poptávka než v roce 2001), s určitými problémy byl dokončen projekt Internet do škol a několik českých IT firem našlo silného zahraničního partnera.

Ve znamení HP.

Hned začátkem roku prodala společnost Tiny Software, která se svými programy pro bezpečnost počítačů prorazila až do americké armády (zajišťuje například zabezpečení počítačové sítě US AirForce čítající půl milionu počítačů), část svých aktivit firmám Kerio Technologies a Securitae Corp. V jiných dvou transakcích českých IT firem hráli důležitou roli američtí investoři z Warburg Pincus. Jeden z nejznámějších domácích IT podnikatelů Roman Staněk získal na jaře od těchto Američanů investici ve výši jedenadvaceti milionů dolarů pro svou společnost Systinet. Na podzim potom Warburg Pincus vyměnil 70 procent společnosti APP, jednoho z největších domácích systémových integrátorů, za podíl v izraelské společnosti NESS Technologies, s níž následně APP fúzovalo. Závěr roku patřil v Česku brněnské společnosti Illusion Softworks, která zaplavila trh svou nejnovější počítačovou hrou Mafia.
Nejvýznamnější událostí však bezpochyby bylo, a to jak ve světě, tak v České republice, spolknutí firmy Compaq Computer konkurenčním Hewlett-Packardem a s tím související konsolidace odvětví. Pavel Kalášek, který obhájil pozici generálního ředitele české pobočky Hewlett-Packardu i v nově vzniklém HP, hodnotí letošní rok jako dramatický. „Všichni jsme si na vlastní kůži prošli fúzí takového rozsahu poprvé. Pro každého z nás začínal letošní rok velkou nejistotou, zda se propouštění nedotkne právě jeho,“ uvádí. S integrací počítačových firem je Kalášek jak na lokální, tak na celosvětové úrovni spokojen. „Oblast, kde jsme se s Compaqem překrývali, nebyla nijak velká, takže jsme výrazně rozšířili portfolio nabídky. Dosahujeme takových výsledků, které jsme od spojení očekávali,“ pochvaluje si.

Dynamický, ale slabší na hlavu.

Steven Frantzen, výkonný ředitel pro střední a východní Evropu a Blízký východ ve společnosti IDC, která se zabývá analýzou trhu informačních technologií, považuje český trh IT za jeden z nejdynamičtějších v regionu střední a východní Evropy. „V procentuálním poměru k HDP jsou české výdaje na IT srovnatelné se západní Evropou, nicméně z pohledu absolutních výdajů na hlavu je Česká republika pouze na třiceti procentech průměru Evropské unie,“ tvrdí Frantzen.
Rychlost rozvoje trhu potvrzují i předběžné odhady. Prodej klasických počítačů se podle nich zvedl oproti roku 2001 o osm procent, přenosné počítače si vedou ještě lépe – zájem o notebooky je oproti loňsku o dvacet procent větší. Konečná čísla za rok 2002 zatím nejsou známa, ale vloni se v Česku prodalo zhruba 340 tisíc počítačových jednotek, žebříčku dodavatelů vévodil Compaq, následován Dellem a největším domácím producentem „pécéček“, společností ProCA.

Nezaplacený Indoš.

Na růstu prodejů počítačů se letos podílel ve velké míře vládní program Internet do škol (Indoš), v jehož rámci získalo 3620 základních a středních škol podle velikosti čtyři až jedenáct počítačů s periferiemi a pevné připojení k internetu. Ministerstvo školství však za Indoš dluží peníze dodavateli projektu, konsorciu AutoCont OnLine–Český Telecom. Závazek i po poslední, více než 400milionové splátce, stále dělá bezmála 300 milionů korun.
Internet se rozvíjel více na pracovištích a ve školách než v domácnostech. Potěšující je fakt, že podle průzkumu agentury GfK bylo ve třetím čtvrtletí letošního roku v Česku téměř dva a půl milionu uživatelů internetu, což znamená nárůst o 300 tisíc nových zájemců. Problémem však je, že většina návštěvníků se na webové stránky dostává zejména v práci nebo ve škole. Domácí připojení k internetu má podle sčítání lidu pouze 245 tisíc domácností, zhruba šest procent populace, vlastní počítač má v Česku kolem 600 tisíc rodin.
Nejvíce využívaným poskytovatelem připojení k internetu je dceřiná společnost Českého Telecomu Internet OnLine, jejíž podíl v listopadu dělal více než 21 procent. Pomyslnou druhou příčku mezi providery obsadila společnost Czech On Line, která připojila necelých sedmnáct procent českých uživatelů internetu. Třetí místo patří s asi patnáctiprocentním podílem společnosti Tiscali.
Nejnavštěvovanější internetovou stránkou je stabilně Seznam s 345 tisíci uživateli denně, o druhou příčku se dělí portály Centrum a Atlas (bezmála sto tisíc návštěvníků denně), třetí pozice patří zpravodajskému serveru iDnes se zhruba 84 tisíci uživateli.

MMF24

Eurooptimisté.

Celosvětově obrat trhu informačních technologií klesl podle společnosti IDC o 2,3 procenta na 875 miliard dolarů, zatímco posledních dvacet let vykazoval průměrně dvanáctiprocentní růst. Index technologických titulů Nasdaq Composite ztratil od začátku roku do poloviny prosince více než 29 procent. Vyhlídky do budoucna jsou však pozitivní – pro rok 2003 IDC předpovídá v Evropě růst IT obratu o více než pět procent, ve Spojených státech by obor měl posílit o 4,4 procenta.

Anketa

Pootočení k nemyslitelnému Hladkým průběhem fúze Hewlett-Packardu s Compaqem je překvapena i řada odborníků z branže, které oslovil týdeník EURO. „Pavel Kalášek bravurně a s chladnou hlavou zvládnul průběh sloučení lokálních poboček obou firem, i proto bych ho zvolil za českou osobnost IT letošního roku,“ je přesvědčen šéfredaktor časopisu Computerworld Karel Taschner. „Musím říci, že mě překvapila hladkost fúze, předpokládal jsem výrazně větší obtíže. Jinak si myslím, že se celý trh „pootáčí“, což například signalizuje akvizice technologické divize poradenské firmy PricewaterhouseCoopers (PwC) společností IBM. Lze usuzovat, že ani v budoucnu nelze vyloučit před několika lety takřka nemyslitelné modely,“ říká ředitel českého zastoupení společnosti IDS Scheer Tomáš Ječný. Šéf společnosti Globe Internet Jakub Ditrich by vyhlásil negativní osobnost roku: „Zde by žhavými kandidáty zcela jistě byli aktéři akce známé jako Indoš.“
Martina Skaličku ze společnosti LLP Group zaujala zpráva, že „otec“ Microsoftu Bill Gates utratil spoustu peněz za nákup farmaceutických a biotechnologických akcií. „Je to jeho osobní investice, pravděpodobně pro případ, že by se to v IT byznysu „zvrtlo.“ Myslím, že je to dobrý nápad,“ soudí Skalička. Ředitel české pobočky Sybase Martin Papež pouze připojil zajímavost ze své práce: „Mluvil jsem s několika zahraničními investory a moc mne překvapilo, jak se každý předháněl s ujištěním, že již dávno tušil o bublině zvané „start-up“, a tak neprodělal tolik co ostatní. Jen mi nikdo z nich neřekl, kdo ti ostatní tedy jsou…“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).