Menu Zavřít

V Česku se rozmáhá praní peněz přes internet

14. 7. 2010
Autor: profit

V Česku bují nová forma praní peněz přes internet pomocí prostředníků, jimiž bývají studenti, sociálně slabí nebo cizinci. Letos se pachatelům již podařilo přes účty převést 23 milionů korun, za celý loňský rok to bylo 15 milionů Kč.

Autor: Martin Siebert

EBF24

Podle Ministerstva financí prostředníci těchto podvodů i v případě odhalení často vyváznou bez trestu. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti přitom hrozí až roční vězení. Organizátoři podvodů obvykle sídlí v zahraničí a lidem posílají emaily s nabídkou rychlého výdělku. Když jim oslovený člověk poskytne číslo účtu, přijdou mu do banky peníze. Z nich si pět až deset procent může ponechat a zbytek pošle do zahraničí, kde si je adresát vyzvedne na falešné doklady.

„Díky těmto prostředníkům, kteří v řadě případů vůbec nevědí, do čeho se zapletli, se stopa peněz ztratí a skutečné pachatele už pak nikdo nedohledá,“ uvedl Milan Cícer z analytického útvaru ministerstva, který podvody odhaluje. Úřad jen letos předal policii 119 trestních oznámení na pachatele, což je o 93 případů více než ve stejném období loňského roku. Podle Cícera je ale potrestán jen zlomek z odhalených prostředníků, protože policie postupuje příliš měkce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).