Menu Zavřít

V Česku vyroste nová vojenská základna. I pro spojence z NATO

18. 3. 2019
Autor: čtk

Necelých pět let po sérii výbuchů ve Vrběticích ministerstvo obrany rozhodlo, že postaví novou základnu pro uložení munice.

“Pro uskladnění materiálních zásob k zajištění politicko-vojenských závazků bude budována nová infrastruktura včetně navýšení skladové kapacity pro uložení munice,” stojí v Dlouhodobém výhledu pro obranu 2035. “Výstavbu nového muničního skladu realizovat dle standardů NATO k souběžné podpoře spojeneckých sil v rámci Host Nation Support,” uvádí strategický materiál, který dnes projedná vláda.

Nová muniční základna tak bude kromě české armády sloužit také spojencům, kteří by v případě aliančních misí operovali i z našeho nebo přímo na našem území. Konkrétní umístění muničáku ani odhadované náklady na výstavbu zatím ministerstvo obrany neupřesnilo.

Nicméně jde už o několikátou změnu v posledních letech. Na podzim roku 2012 obrana uznala, že osm používaných skladů je moc, a tak se rozhodla opustit muniční základnu v Květné na Svitavsku. Jenže po výbuších ve Vrběticích se situace radikálně změnila. Proto opuštěnou Květnou musel generální štáb oživit.

Nynější rozhodnutí o výstavbě zbrusu nového armádního muničáku souvisí především s tím, že české vojsko si chce pro případ krize či konfliktu vytvářet zásoby na vedení dlouhodobějších operací. Zkrátka aby nebylo závislé na kapacitách dodavatelů.

MMF24

Zároveň je zřejmé, že ani do budoucna o své peníze nepřijde firma Trade Fides, která vojákům muničáky hlídá. Dlouhodobý výhled pro obranu 2035 totiž i nadále počítá s „rozvojem outsourcingu při dosažení maximální ekonomické výhodnosti, hospodárnosti a účelnosti.“​ Hodnota zakázky za ostrahu v letech 2003 až 2013 činila 3,3 miliardy korun, v letech 2014 až 2019 to pak dělá 460 milionů bez DPH.

Dále čtěte:

Metnar: Úspory ministerstva obrany se nedotknou armády, ale civilní části resortu

Nová „bévépéčka“ za 53 miliard: Metnar si pozval všechny zájemce najednou

Metnar úřadoval: vojenské hotely jsou bez šéfa

Obří zakázka na 210 obrněnců bobtná. Vojáci chtějí dalších 36 vozidel

Komplikace pro vojenské nákupy? Náměstek pro vyzbrojování Koštoval skončil

Konec „uazů“? Česká armáda kupuje 1200 terénních vozidel

Komentář: Rekordní rozpočet. Co s ním?

Komentář: Partie starého dragouna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).