Menu Zavřít

V dobré kondici

11. 2. 2005
Autor: Euro.cz

SG/KB

EBF24

PAŘÍŽ (tos) - V historicky nejlepší kondici se nyní nachází francouzská bankovní skupina Société Générale. Za rok 2004 se může pochlubit nárůstem čistého zisku o čtvrtinu na 3,13 miliardy eur a zvýšením návratnosti vlastního kapitálu (ROE) na 18,9 procenta. Akvizice banky mimo Francii průměrný nárůst ziskovosti trochu snižovaly - zde banka vydělala 265 milionů eur - o 23,8 procenta více než v roce 2003. Tržby z retailového bankovnictví mimo Francii tvoří z pětapadesáti procent trojice bank z nových členských zemí EU - SKB banka ve Slovinsku, Geniki Bank v Řecku a česká Komerční banka (KB). Výrazně největší vliv na výsledcích skupiny v zemích unie mimo Francii má Komerční banka, byť se do konsolidované bilance SG promítají její čísla jen v poměru odpovídajícím podílu skupiny na vlastnictví banky, tedy ze šedesáti procent.
Zatímco KB v roce 2003 vydělala 9,3 miliardy korun, SKB vynesla akcionářům jen 0,5 miliardy korun a výsledky Geniki Bank jsou ještě zanedbatelnější. „Výsledky z Řecka mě zatím nezajímají, náš tržní podíl je tam velmi malý, důležité tam je vyrůst. Čísla mne začnou zajímat až za rok 2006,“ řekl při prezentaci výsledků ředitel a předseda představenstva SG Daniel Bouton.
SG ohlásila záměr dále růst pomocí akvizic. Za prioritní trhy označuje vedení skupiny Čínu a Turecko. Silná pozice KB v nových členských zemích EU zůstane ale zřejmě ještě dlouho osamocená. „Necítíme absolutní potřebu mít banku ve všech zemích střední a východní Evropy. Litujeme, že v Polsku nebo Maďarsku nejsme, neznamená to však, že bychom byli ochotni za tamní banky zaplatit cenu, kterou nemají. Navíc tam momentálně žádná příležitost k akvizici není,“ odpověděl týdeníku EURO Didier Alix, ředitel retailové divize SG a předseda dozorčí rady KB a dodal: „Strategií SG bude spíše posilování prostřednictvím akvizic na trzích, kde již působí, ale její pozice je slabá.“ Tento postup skupina zvolila v roce 2004 v Řecku, když spojila svou tamní SG Hellas s nově zakoupenou General Bank do Geniki Bank.
Hospodářské výsledky SG jsou podle francouzských účetních standardů. Podle mezinárodních standardů je banka představí až v první polovině března. Komerční banka své hospodaření za rok 2004 zatím nekomentuje. S předběžnými výsledky podle mezinárodních standardů seznámí veřejnost 28. února. Za tři čtvrtletí loňského roku KB vydělala 5,6 miliardy korun čistého.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).