Menu Zavřít

V Dole Lazy skončila po téměř 130 letech těžba. Havíři vyvezli poslední vozík s černým uhlím

28. 11. 2019
Autor: čtk

Havíři dnes z Dolu Lazy v Orlové na Karvinsku vyvezli poslední vozík s černým uhlím. Téměř po 130 letech tak v tomto dole skončila těžba. Z více než 300 zaměstnanců jich v dole zůstane pracovat ještě zhruba 100, budou mít na starost jeho útlum a likvidaci.

Většinu pracovníků převádí státní těžební společnost OKD na další šachty na Karvinsku. Uhlí tam těží ještě ve čtyřech dolech: Darkov, ČSA, ČSM-Sever a ČSM-Jih. V Dole Lazy těžba skončila, protože už tam firma vydobyla všechny ekonomicky rentabilní zásoby. Investice do otevření nových slojí pod současným nejhlubším patrem by přišly na miliardy, což si firma nemůže dovolit.

Postupný útlum čeká i ostatní doly, ale harmonogram dalšího zavírání dolů zatím není znám. Dříve se hovořilo o ukončení těžby v posledním dole v roce 2024. Nyní v dolech pracuje přibližně 8500 lidí.


Přečtěte si rozhovor:

Zájem politiků je nulový, stěžuje si autor projektu alternativního využití ostravských dolů Bajgar

Aleš Bajgar


Velké zavírání nerentabilních dolů nastalo v tehdejším Ostravsko-karvinském revíru po změně režimu v 90. letech minulého století. Tehdy s tím bylo spojené i velké propouštění. V roce 1990 mělo OKD téměř 98 tisíc zaměstnanců, o deset let později jich bylo už jen něco přes 20 tisíc.

V Dole Lazy se začalo těžit v roce 1892, kdy se jmenoval Nová jáma. V té době šlo o největší a nejmodernější důl s roční kapacitou těžby 500 tisíc tun uhlí. Dodnes se v něm vytěžilo skoro 146 milionů tun uhlí. Za socialismu důl nesl jméno Antonína Zápotockého, po změně režimu byl přejmenován na Důl Lazy.

OKD
Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Její loňská produkce činila 4,62 milionu tun. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím podniku Prisko stát.

Dále čtěte:

Bakalův recept na zbohatnutí: levně koupit, vysát, zmizet

Miliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné, rozhodl soud

MMF24

Soumrak uhelné éry. Tykačovy uhelné doly se loni propadly do ztráty

Fárat se bude. OKD chce prodloužit těžbu do roku 2030

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).