Menu Zavřít

V eurovolbách se v Česku utká 39 uskupení, jedno bylo vyřazeno

5. 4. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Ve volbách do Evropského parlamentu se letos v Česku utká 39 uskupení. Bude jich o jedno více než při minulých eurovolbách před pěti lety. Ministerstvo vnitra z bojů vyřadilo jen Moravskou a Slezskou pirátskou stranu.

Důvodem vyřazení bylo mimo jiné to, že strana nedoložila doklad o státním občanství svých kandidátů na europoslance, kteří tak museli být vyškrtnuti. Strana také nezaplatila patnáctitisícový příspěvek na úhradu volebních nákladů. Ze stejného důvodu byla před pěti lety z volebního klání vyřazena Československá strana socialistická.

Moravská a Slezská pirátská strana se sice proti svému vyškrtnutí bude moci obrátit na Nejvyšší správní soud, není ale s ohledem na nedodržení zákonných podmínek kandidatury pravděpodobné, že by uspěla.

Chystáte se k volbám do Evropského parlamentu?

V letošních volbách do Evropského parlamentu tak bude kandidovat mimo jiné všech devět sněmovních stran včetně České pirátské strany. TOP 09 a Starostové kandidují jako koalice, stejně jako při předchozích eurovolbách před pěti lety.


Šéfka francouzské restaurace i zakladatel největší realitky: český byznys míří do europarlamentu

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku


V nich nejlépe uspělo hnutí ANO se ziskem 16 procent hlasů těsně před společnou kandidátkou TOP 09 a STAN, třetí byla ČSSD. Tato uskupení si rovnoměrně rozdělila 12 z 21 křesel českých europoslanců. Po třech evropských poslancích získali komunisté a lidovci, dvě místa obsadili občanští demokraté a jedno Svobodní, kteří vsadili na spolupráci se stranou Radostné Česko.

Další dvoučlennou koalici vytvořily strany Rozumní a Národní demokracie, kteří do názvu vtělily hesla Stop migraci a Nechceme euro. Dělnická strana sociální spravedlnosti a Národní fronta se chtějí koaličně bít „Za národní suverenitu!“. Za koalicí Patrioti pro neutralitu jsou Patrioti České republiky a Česká strana národně sociální. Koalici vytvořili také Soukromníci a hnutí Nezávislí.


Čtěte vše o eurovolbách 2019:

Jak si pro volby do Evropského parlamentu zařídit voličský průkaz?

Seznam českých stran a kandidátů pro volby do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu: vše, co potřebujete vědět


Mezi registrovanými uskupeními jsou rovněž hnutí Evropa společně (ESO) europoslance Jaromíra Štětiny (za TOP 09) nebo Hlas dalších europoslanců Pavla Teličky a Petra Ježka.

ebf - tip - debata

Národní socialisté v roce 2014 kandidovali jako LEV 21 - Národní socialisté, Aliance národních sil jako Občané 2011. Vládnímu hnutí ANO 2011 zůstal díky obdobnému názvu konkurent v podobě brněnského hnutí „ANO, vytrollíme europarlament“. Do bojů zasáhnou také strana s názvem „JSI PRO? Jistota Solidarita Investice pro budoucnost“, hnutí Vědci pro Českou republiku, nacionálně orientované politicko-filozofické hnutí První republika nebo hnutí Tvůj kandidát.

Dále čtěte:

ANO získá v europarlamentu osm křesel, jednoho zástupce bude mít i SPD, vyplývá z projekce voleb

Evropské volby: ANO chce dostat do Bruselu ekonoma Hlaváčka, poslankyni Maxovou i expiráta Knotka

Evropské socialisty povede do voleb Nizozemec Timmermans

Jan Zahradil bude kandidovat na post šéfa Evropské komise

Evropský projekt čelí největšímu ohrožení od války, říká kandidát na šéfa komise Weber

Osvědčený kádr: komunisty do evropských voleb povede Konečná

Piráti chtějí v eurovolbách získat 20 procent hlasů, zaměří se na ochranu jednotného trhu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).