Menu Zavřít

V hlavní roli retro kočárky. Pamatujete na ně?

19. 5. 2016
Autor: Redakce

Kukaň, vanička, osmipérák? Vzpomenete si ještě na socialistické kočárky? Tyhle kočárky měly styl. Pojďme na ně zavzpomínat.

Po roce 1948 se výroby kočárků ujala Liberta Mělník. Vyráběla ony legendární liberty, které byly prostorné a tehdejší maminky je milovaly.

V 50. letech frčela tzv. kukaň, což byl nízký typ kočárku. Později byly oblíbené osmipéráky. Od roku 1963 se začíná vyrábět tzv. vanička, která se dala dokonce i složit.

 Kočárek  Zelená koženková liberta Kočárek  Kočárek  Retro kočárek. Zdroj: top-bazar.cz

Kočárky: osmipérák, zelená koženková liberta, kukaň, vanička

MMF24

Od druhé poloviny 60. let se začínají kočárky zvedat od země. Kvůli zvyšujícímu se počtu automobilů, aby děti nedýchaly škodlivé výpary.

V 70. letech kočárky hýřily barvami a na scénu se dostávají konečně i zcela kombinovatelné typy. Kvůli populační explozi v této době se jich vyrobilo neuvěřitelné množství. Pokud patříte mezi milovníky retro věcí, můžete se zajet podívat na zmiňované kočárky do muzea v Mělníku.

Do obchodů se vrací staré zboží. Čtěte:

Stará vlna s novým obsahem. Retro značky se vrací

Pan Botas. František Nestával je spolumajitelem firmy Botas od roku 1995. Předtím pracoval v podniku Pragoexport, který produkty Botasu od počátku osmdesátých let vyvážel za hranice Československa.
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).