Menu Zavřít

V holandském Giethoornu se žije na vodě

2. 4. 2018
Autor: iStock

Město tak poklidné, že v něm největší hluk dělají kvákající kachny, to jsou "Holandské Benátky".

Do historického centra Giethoornu mají auta vjezd zakázaný. Vůbec na tom ale nezáleží. I kdyby nakrásně vjet mohla, neměla by po čem. V městečku silnice nejsou.

Holandské Benátky, nebo také Benátky severu, jsou protkané 90 km kanálů a vypadají jako kulisy vyrobené pro film o dobrotivých skřítcích. Nenechte se ovšem mýlit. Trvale tu žije okolo 3 000 obyvatel.

Téměř každý dům v Giethoornu okupuje svůj vlastní izolovaný ostrůvek, který je s těmi okolními propojený dřevěnými mosty. I tak tu ovšem pošťák musí zásilky rozvážet na pramici.

 Sjo | istockphoto.com

Po vodě, nebo po souši?

Nejlepší způsob, jak proniknout do nitra Giethoornu, je nechat auto na parkovišti na kraji města a půjčit si motorizovanou pramici, jakých tu po cestě potkáte desítky. Kanály byly povětšinou vybudované uměle, proto nebývají hlubší než 1 metr a směrem od centra jsou viditelně rovnější. Lemují je zelené pahorky s květinovými zahrádkami, pozůstatky farmářských stavení i útulnými restauracemi, kam si můžete zajít.

 Lya Cattel | istockphoto.com

Hodláte si pronajmout loďku v sezóně? Ujistěte, že přijdete brzy zrána. Návštěvníci si je obvykle rychle rozeberou. Pokud na vás žádná nezbude, do centra i za půvabnými scenériemi holandského venkova všude okolo vás spolehlivě a neméně pohodlně zavedou i zdejší pěší a cyklistické stezky. Nebo se nechte zavřít do nafukovací zorbingové koule a kanály přejděte.

MMF24

Paradox, který člověk musí milovat

Ačkoli jsou ve městečku vozidla zakázaná, jedno ze tří zdejších muzeí je věnované právě autům. Konkrétně veteránům.

HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA AMSTERDAM

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).