Menu Zavřít

V Hongkongu dochází výstroj pro demonstranty, celníci zabavují zásilky

18. 8. 2019
Autor: čtk

V hongkongských obchodech začínají být plynové masky, stavební přilby, speciální brýle a další vybavení, kterým se chrání protivládní demonstranti při střetech s policií, nedostatkovým zbožím, napsala dnes agentura AFP. Agentura Bloomberg si zase všimla, že pokud si lidé z Hongkongu chtějí vybavení, třeba i deštník nebo ručník, koupit v internetových obchodech z pevninské Číny, neuspějí.

Jak vypadá ideálně vybavený demonstrant v ulicích Hongkongu, dnes podrobně rozebrala televizní stanice CNN. Vedle zmíněné plynové masky, helmy, brýlí a deštníku má takový protestující černé oblečení, aby úřady ve splývajícím davu hůře rozpoznávaly jednotlivce. Na holeně si navléká chrániče. Sportovní boty mu umožňují snadný přesun.

Policejní náboje se slzným plynem sbírá za pomoci ochranných rukavic. V batohu má telefon, ručník a náhradní oblečení. Díky telefonu získává informace z internetových platforem, ručníkem si utírá pot a slzný plyn, díky náhradnímu oblečení může uniknout pozornosti policie.

Mají se vrcholní představitelé států vyjadřovat k lidským právům v Číně?

„Od otevření jsme prodali 50 až 60 plynových masek. Teď už máme vyprodáno,“ řekl agentuře AFP 33letý Lee Ching-hei v jednom ze svých dvou improvizovaných obchůdků. Už dříve plynové masky sbíral, a tak si nyní žádaný typ dával stranou.

Své klienty, zejména ty mladé, shání prostřednictvím sociálních sítí. Potýká se ovšem s vysokým nájmem, takže nemá otevřeno pravidelně. Masky prodává za výhodnou cenu, studenti mají slevu až 90 procent.

„Nemám příliš talentu na skladování zboží ani na určování cen. Obecně jsme ztrátoví,“ říká Lee Ching-hei. „Ale mladí lidé se nebojí smrti, proč bychom se tedy my měli bát o reputaci, peníze, nebo že zkrachujeme,“ uzavírá.


Demonstranti v Hongkongu vyměnili kanály: nyní se svolávají přes Pokémon Go a Tinder  Pokémon Go, ilustrační foto


Pokud obyvatel Hongkongu hledá zmíněné vybavení u internetových prodejců z pevninské Číny, například na serveru Alibaba, dočká se odpovědi „Položka nenalezena“. Kupcům z pevninské Číny se ale položky zobrazí, napsala agentura Bloomberg. Společnosti, které do Hongkongu dováží zboží z pevninské Číny, zase upozorňují na seznam položek, které nyní celníci zabavují. Na seznamu nyní mimo jiné figurují ručníky, baterky, deštníky, přilby, nože a železné trubky.

Protesty bývalou britskou kolonií, která se roku 1997 vrátila pod správu Číny, zmítají už 11 týdnů. Odstartoval je nesouhlas se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému a odchod propekingské správkyně poloautomního města Carrie Lamové.

Dále čtěte:

Hongkongský developer kvůli protestům přišel o miliardu dolarů. Vyzývá k obnovení pořádku

Ujgury obklopila „virtuální klec“. Čína používá vyspělé technologie k jejich pronásledování

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Čtyři modernizace po čtyřiceti letech. Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

Čína utahuje šrouby. Zablokovala weby The Washington Post a The Guardian

MMF24

Vítězství demonstrantů? Správkyně Hongkongu označila návrh zákona o vydávání za mrtvý

Padající hvězda. Čínskému akciovému trhu pomáhá státní propaganda

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).