Menu Zavřít

V JEDNOTĚ JE SÍLA?

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Hutnictví

Klíčové společnosti tuzemského hutnictví - Nová huť, Třinecké železárny a Vítkovice - se minulé pondělí dohodly na vytvoření hutního konsorcia. Definitivní kontrakt o spolupráci představitelé uvedených hutí podepíší do konce listopadu. Majetek konsorcia by přesahoval třicet miliard korun a výkony pětasedmdesát miliard.

Účelem konsorcia je zejména sladit investiční politiku a nákupy surovin a energií. Spolupráce by měla zabránit zdvojení investic, omezit neefektivní výroby, zavést společný postup vůči hlavním dodavatelům, propojit personální politiku a v ytvořit jednotnou strategii rozvoje.

CIF24

Tento krok má být podle šéfa Třineckých železáren Jiřího Ciencaly cestou k přežití hutí po vstupu republiky do Evropské unie. Ředitel Nové huti Jaroslav Pětroš říká, že hutní společnosti již nemohou spoléhat jen na pomoc vlády a že spolupráce je nezbytná kvůli připravovaným změnám v hutnictví. Program restrukturalizace odvětví, který nedávno schválila vláda, přijde na osmdesát miliard korun a během deseti let ztratí práci sedmadvacet tisíc zaměstnanců.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).