Menu Zavřít

V kajutě kapitána Nema

20. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Lodní kuchař na Národní třídě dobře připraví i barakudu

Už poněkud povadlá vinárnička v lahůdkářství na Národní třídě dostala nový háv a s ním i jiné zaměření. Na štítu nad vchodem se objevil všeříkající nápis Paukertova rybárna. Už v průjezdu je patrné, kterak se zaměření restaurantu projevilo na jeho interiéru. Procházím mezi dvěma stolky pod stěžněm s napůl skasanou hlavní plachtou. Podobnost s korábem dále graduje uvnitř lokálu. V hlavní místnosti, před rozložitým barem z masivního dřeva na nevysokém pódiu nabude host dojmu, že právě vešel na horní palubu. Kulaté stolky a masivní pevné židle, provazové zábradlí. Mohutnými sloupy oddělen od hlavní místnosti se pod stropem, zrobeným z převráceného vraku, ukrývá sálek, zřejmě kajuta kapitánova. Židle se změnily v pohodlná křesílka, stoly jsou bohatě a navýsost elegantně založeny, stěny zdobí zlatomodré textilní tapety. Usedám k elegantně upravenému, přec jen však méně honosnému stolu uprostřed hlavní místnosti. Ihned se objevuje stevard - personál je oblečen do bílých blejzrů s distinkcemi na ramenou - a předkládá mi jídelní lístek. Ještě před jeho otevřením si poroučím předkrm, který jsem zahlédl na jednom z okolních stolů. Chtěje se co nejvíce přiblížit atmosféře zámořské cesty se vším, co k ní patří, objednávám půl tuctu ústřic. Jsou báječné. Na talířku vyskládané otevřené ulity vonící mořem a cibulkou a v nich ještě jakoby se chvějící hroudička lesklého, trochu možná slizkého, ale znamenitého masíčka. Nedal jsem si je „pure“, tedy zcela přírodní, zvolil jsem úpravu s veledrobně nasekanou šalotkou a lehkým zakápnutím vinným octem. Chuť moře, kterou nabízí tělíčka ústřic, se tak rozroste o škálu provokujících chutí, širokou a v závěru mírně pikantní. Potěšen kulinářským bonbonkem, probírám se až nyní jídelníčkem. Ten je pojednán trochu násilně v deskách ze dřeva, ale co postrádá na vkusu, dokonale nahrazuje šíří a originalitou nabídky. Beznadějně tonu ve spleti podivných neznámých názvů, část nabídky totiž tvoří ryby importované až ze Srí Lanky, a pátrám po jméně, které mi něco říká. Nelákalo mne nic z repertoáru ryb „běžných“, u nás již zdomácnělých v každé jen trochu slušné restauraci. A našel jsem. Mezi exotickými jmény se objevila i barakuda. Nikdy jsem neokusil maso tohoto nad jiné elegantního dravce, proto je moje volba jasná. A abych maso co nejlépe „prozkoumal“, nechávám rybu ustrojit tím nejprostším způsobem, na grilu. Ještě jsme nestačili ani zvednout kotvu a už mi jiný z číšníků, stejně elegantní a při stolničení profesionálně bravurní, přináší mé sousto. Na velikém čtverhranném talíři s prolamovaným okrajem se skví kuchařův malý výtvarný počin. V jednom rohu pestrý kopeček grilované zeleniny, diagonálou od něj hnízdečko zlatých soudků vařených brambůrek a v centru dění řádný filet opalizujícího světlého masa. Vydrážděn vzhledem a vůní krmě bořím bez sentimentu umnou kompozici a prodírám se do masa. Jde to velice snadno, filátko je křehoučké, snadno podléhá ataku nože a maso se odděluje tak, jako se lámou ledovce - „po létech“. Čistá ryzí chuť, kořením nijak výrazně nepoznamenaná, se rozevírá ve známých, přece jen však něčím jiných valérech mořských živočichů. Chaluhy, sůl a dehet, to vše tvoří podklad vlastnímu projevu lehýnce, ale opravdu jen lehoulince tučného pevného masa, které v závěru spektra nabízí nepatrně nasládlý tón. doplněno zeleninou, která rozhojní a oživí chuť o čerstvé akcenty a vytvoří s rybinou harmonický, chuťově sladěný a líbivý dozvuk, který odeznívá v jakési exotické zakončení. Maso není přetažené, nepostrádá šťávu a vláčnost, každý kousek se v ústech mění v malý festival labužnických jednoaktovek. Vydatně nasycen až po delší chvíli podléhám výmluvnému vrchnímu a dopřávám si dezert nevěda, že tentokrát se pauza prodlouží k hranici únosnosti. To skrze skupinu, která usedla vedle a vyžaduje péči všeho přítomného personálu. Ani příliš nežehrám, pomalu trávím a prostor pro čokoládové suflé s ovocným sorbetem v mých útrobách zvolna roste. Když se objeví přede mnou, jsem opět při chuti. Znovu jde o pohledově zdařilou záležitost, v opozici proti sobě leží miska se sorbetem a druhá obsahující temně hnědý, kakaem vonící a bublinkami vylehčený čokoládový nákyp. Třetí vrchol trojúhelníku obstarává ovocný salát, pestrý jak na pohled, tak i v chuti. Znovu pěkně vyladěný koncert chutí, ač jsem teď už vskutku pln „po okraj“, vyjídám vše do posledního drobtu. Žádám si účet. 1807 korun není málo. Restaurace také nepatří mezi lidovky. Ovšem vysoká noblesa interiéru, esprit personálu a kouzelná iluze večeře na palubě uprostřed oceánu, to vše se platí. Je na každém, zda si chce za tuto cenu prožít opravdu příjemné sváteční chvilky s báječnou krmí, dobrým vínem a ve vskutku podmanivém prostředí.

Value for Money: 8/10 + možnost okusit exotické, jinde nevídané ryby z dalekých moří - nehezká, provizorně a příliš levně vyhlížející forma jídelníčku

Paukertova rybárna Národní třída 17, 110 00 Praha 1 Tel.: +420 224 230 914, fax: +420 224 232 755
e-mail: info@paukertovarybarna.cz, www.paukertovarybarna.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 09.00-24.00
  • Počet míst: přední paluba 26, salon 24
  • Druh kuchyně: mezinárodní se zaměřením na ryby a mořské plody
  • Přijímané platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina, ruština
  • Země původu nabízených vín: ČR, Itálie, Francie, Španělsko

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 52 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin školení listopad 24

Výběr z jídelního lístku: Květ složený z marinovaných ryb na čerstvých bylinkách s mangovým pyré 196 Kč Bouillabaisse v bretaňském stylu 280 Kč
Srdcovky s čerstvými fetucciny bylinkami a parmezánem 224 Kč
750g Gratinovaný humr s mušlí sv. Jakuba a sametovou bramborovou kaší 980 Kč 250g steak z bílé tresky 504 Kč
200g steak nebo medailonky z argentinské svíčkové 700 Kč
Čokoládové fondue s čerstvým ovocem 135 Kč

Výběr z vinného lístku: Doquet-Jeanmaire 75cl brut 1-er Cru blanc de blancs - Chardonnay 100% 1625 Kč
Sylvánské zelené - pozdní sběr Vinné sklepy Valtice 450 Kč
Orvieto classico Farina 75 % Malvasia, 25 % Trebbiano 390 Kč
Bourgogne Aligoté Domaine Chezeaux - 100 % Aligoté 770 Kč
Chateau Val-Joanis Rosé Syrah, Grenache Noir 690 Kč
Modrý portugal 2002 - jakostní Vinařství Malý vinař ing. František Mádl 300 Kč
Toro D.O. Fariña Colegiata, Tinto Tinta de Toro, Garnacha 590 Kč
Valpolicella classico Salvalai Corvina, Rondinella, Molinara 660 Kč Clos de la Roche Grand Cru 2001 Domaine Lignier - 100 % Pinot Noir 3790 Kč

  • Našli jste v článku chybu?