Menu Zavřít

V Kalifornii zuří 17 požárů, Trump uvolní federální pomoc

5. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v kalifornských oblastech zasažených ničivými požáry stav katastrofy a nařídil uvolnění federálních financí na pomoc při jejich obnově. V Kalifornii zuří celkem 17 požárů a počet jejich obětí v sobotu stoupl na devět.

Trump podle agentury Reuters reagoval na prosbu kalifornského guvernéra Jerryho Browna, který v sobotu navštívil jednu z postižených oblastí a požádal o federální pomoc. Vyhlášení katastrofy umožní Trumpovi uvolnit federální peníze na pomoc tisícům lidí, kteří přišli o svá obydlí.

V Kalifornii i dnes pokračuje suché a horké počasí doprovázené místy silnými nárazy větru pohánějícími plameny. Největší požáry zuří severně od San Franciska, kde již padlo plamenům za oběť 55 domů a tisíce lidí musely prchnout více než stovku kilometrů daleko od svých domovů. Dva největší požáry již zachvátily plochu o rozloze pětkrát větší než je San Francisco a hasičům se je podařilo dostat pod kontrolu pouze přibližně ze čtvrtiny.


Čtěte: Česko svírá sucho. Hasit musí i vojáci

Vrtulník W-3A Sokol


Nejtragičtější bilanci má však jiný požár šířící se v oblasti přibližně 250 kilometrů severně od Sacramenta. V sobotu způsobil oheň smrt pracovníka energetické firmy, čímž počet obětí tohoto požáru vzrostl na sedm; dva další lidé zahynuli při jiných požárech.

Úřady se obávají dalšího zhoršení situace a v sobotu preventivně nařídily nové evakuace z oblasti okresů Mendocino a Lake, kde dvojice požárů ohrožuje 9000 dalších domů.

ebf - tip - debata

Přečtěte si také:

Extrémní výkyvy počasí jsou běžnější. Svět prohrává válku s globálním oteplováním

Jak bojovat se suchem? Propojením vodovodů za 22,7 miliardy

V prach se obrátíš. Startovní čárou pro řešení sucha je záchrana půdy

Přestali jsme uvažovat selským rozumem, říká ekolog Josef Fanta

 Krajinný a lesnický ekolog Josef Fanta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).