Menu Zavřít

V kauze Čapí hnízdo dosud není rozhodnuto, předpokládá nejvyšší žalobce Zeman

4. 9. 2019
Autor: čtk

V kauze Čapího hnízda, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš, zřejmě dosud není rozhodnuto, řekl dnes nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle něj jde nejspíš o mezikrok, tzv. aprobační proces. "Nemyslím si, že by veřejnost měla být informována o těchto mezikrocích, ale o zásadních postupech, třeba o podání obžaloby či zastavení trestního stíhání," uvedl.

Městské státní zastupitelství v Praze v pondělí uvedlo, že dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch ve věci změnil právní názor a jeho nadřízený nyní zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná.

„Poskytli jsme informaci o faktickém stavu věci. S ohledem na to, že doktor Šaroch dodržel lhůtu k vypracování rozhodnutí, tak by nebylo na místě toto popírat,“ reagoval na Zemanovu kritiku mluvčí pražského zastupitelství Aleš Cimbala. Dodal, že jeho úřad naprosto souhlasí se Zemanovým vyjádřením v části týkající se aprobačního procesu.

Měl by Andrej Babiš kvůli kauze Čapí hnízdo odejít z politiky?

„Nejsem informován, jak aktuálně vypadá dění ve spise, nemám podrobné informace o vývoji v kauze. Předpokládám ale, že v kauze dosud nebylo rozhodnuto, pouze byl anoncován směr, kterým se dozorový státní zástupce zabývá, “ řekl Zeman novinářům v Brně.

V kauze Čapího hnízda čelí návrhu na podání obžaloby premiér Andrej Babiš (ANO), někteří jeho příbuzní a několik dalších lidí. Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil právní názor, podle Deníku N se Šaroch rozhodl zastavit trestní stíhání.

Kdo informace Deníku N mluvčí dal, městské státní zastupitelství neví. „Každopádně budou přijala taková opatření, aby se zvýšila bezpečnost nakládání s informacemi,“ řekl Cimbala.

Nejvyšší státní zástupce dnes obecně vysvětloval kroky postupu státních zastupitelství. Vývoj kolem kauzy Čapí hnízdo více nekomentoval, vzhledem k tomu, že v dané věci může být Nejvyšší státní zastupitelství v budoucnu ještě činné.


Čtěte komentář: Babiš nejsilnější

 První poslední Petra Weikerta


Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se v úterý podivila nad tím, že je zvláštní, že nejvyšší státní zástupce mlčí. „Asi chápe, že bude v té věci ještě činný. Jsem z toho sama rozpačitá, považuji to za něco neslýchaného, nevídaného a budu v napětí očekávat, jak se to vyvine,“ uvedla ke kauze pro Deník N ministryně.

Zeman uvedl, že dozorový státní zástupce musí v určitém okamžiku rozhodnout o nějakém postupu, toto rozhodnutí vypracuje, třeba jako koncept či nástin a v rámci aprobačního procesu věc předkládá vedoucímu státnímu zástupci.

Podle pražského městského státního zastupitelství nelze odhadnout, jak dlouho nyní bude jeho šéf Martin Erazím studovat předložený spis. Jestliže Erazím dospěje k odlišnému právnímu názoru než Šaroch, může mu dát pokyn, aby ve věci rozhodl jinak. Vedle zastavení stíhání připadá v úvahu podání obžaloby, postoupení případu jinému orgánu nebo vrácení případu policii k došetření.

Dále čtěte:

Přežil by Agrofert bez státu? Výrobci biopaliv a lesnické firmy jsou na veřejných zakázkách závislé

Komentář: Agrofert ukázal, že má co skrývat

Zadlužení Agrofertu u bank prudce narostlo, dosahuje už 44 miliard

Agrofert omezí investice, zaměří se na snížení dluhů

Babišův střet zájmů: auditoři EU zkoumají dokumenty ve Státním zemědělském fondu

MMF24

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

OLAF: Stínání Babiše je v českých rukou, na stavbu Čapího hnízda nešly peníze z EU

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).