Menu Zavřít

V kauze služeb vojenským ubytovnám padla první obvinění

13. 1. 2013
Autor: Euro

Už se zdálo, že vyšetřování podezřelých zakázek v bývalé Správě vojenského bytového fondu vyzní do ztracena. Koncem minulého roku se ale v jedné z velkých kauz přece jen věci začaly hýbat kupředu. Policisté z protikorupčního útvaru obvinili někdejšího ředitele bytového fondu Romana Hoštu a jeho nástupce Petra Dubravského z pletich při výběru firem, které měly pro vojenské ubytovny a další objekty poskytovat úklidové a jiné služby. Týdeníku Euro to potvrdily zdroje blízké vyšetřování.

Geneze kauzy sahá až do července 2010, kdy deník Dnes zveřejnil jiné podezření z korupce v této vojenské organizaci. Šlo o zakázky na opravy vojenských ubytoven za desítky milionů korun, které vyhrály nastrčené firmy. V konečném důsledku z nich profitovala společnost H+V Praha, jejímž společníkem byl úředník Správy vojenského bytového fondu Kajetán Kalivoda. V současnosti už policie v tomto případu stíhá 19 lidí, zejména pro trestné činy podvodu, porušování povinností při správě cizího majetku a pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Skandál přistál na Vondrově hlavě jen pár dní po jeho jmenování do funkce. Tehdy byl ještě v plné politické síle, kromě vedení resortu opíral svůj vliv také o post místopředsedy a křeslo senátora. Ministr velkoryse ohlásil ve správě fondu hloubkovou kontrolu. Hlavní slovo v auditu měla jeho pravá ruka, generální sekretář Jan Vylita, bývalý forenzní auditor, vycepovaný dlouhodobým působením v poradenské firmě PWC. Výsledky prověrky zveřejnil krátce před Vánoci roku 2010 a vyčíslená ztráta byla ještě mnohem vyšší než v případě zakázek končících v H+V. Ukázalo se, že servisní zakázky pro bytový fond za zhruba půl miliardy korun byly předražené o více než 100 milionů. Nitky většiny zakázek se přitom sbíhaly u jedné firmy, společnosti Staeg z Vyškova.

Oba případy podezřelých zakázek ve Správě vojenského bytového fondu začal vyšetřovat Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Zatímco u rekonstrukcí ubytoven se podařilo během roku a půl obvinit jedenáct lidí, vyšetřování tendrů na služby postupovalo pomaleji. Může za tím být i fakt, že několik podezřelých včetně Hošty dříve pracovalo na vysokých postech právě v protikorupční jednotce. Své určitě sehrálo také rozdělené vyšetřování – zatímco opravy budov vyšetřuje expozitura protikorupční policie v Českých Budějovicích, údajnými machinacemi při výběru služeb se zabývá pobočka v Brně.

Staeg a příbuzné firmy mezitím dál vysávaly z vojenských ubytoven přemrštěné zisky. Nástupnická organizace správy bytového fondu Armádní Servisní (AS-PO) sice vypověděla Staegu většinu smluv, vyškovská společnost ale dokázala nepřímými obstrukcemi paralyzovat nová výběrová řízení. Vstříc jí vycházel i antimonopolní úřad, který například AS-PO zakázal uzavřít smlouvu s jinou společností prostřednictvím přímého zadání. Vondra, tehdy už citelně oslabený aférou ProMoPro s předraženým ozvučením během českého předsednictví EU, pak musel čelit výtkám, že se s korupcí v resortu neumí vypořádat.

Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Vojenské lesy a statky přežily prověrku NKÚ

Armáda prodává další nemovitosti. Za čtvrt miliardy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).