Rybí polévka vyvolá i v létě vánoční náladu
Je čas hledání míst pro dovolenou. I já jsem se tedy vydal hledat místa, kam bych na čas „odložil“ rodinu, abych získal něco volna pro vyřízení pracovních restů. Protože znám záliby svých blízkých a vím, co čekají, zamířil jsem bez váhání do jižních Čech, tam, kde kouzelnou krajinu malebně dotvořil rožmberský fišmistr Krčín. Jako dokonale vycizelovaný drahokam se v pánvi protkané modravými oky rybníků vypíná Třeboň - jedno z nejpůsobivějších středověkých městeček.
Pranic se neobávaje toho, že bych s tímto typem neprošel, zbyla mi jediná starost. Zjistit, jak asi obstojí některá z místních restaurací v nárocích mé zmlsané rodinky. Při své nedlouhé obhlídce města jsem ke svému překvapení seznal, že disponuje čtyřhvězdičkovým hotelem, kde by strava měla kopírovat úroveň podniku. Vydal jsem se tedy na průzkum do hotelu Zlatá hvězda.
Jako zvenčí, i uvnitř na vás dýchne historie. Členité sály, hluboké klenby, ve stylu retro pojednaný mobiliář, vše je umocnitelem dobrého naložení. Procházím pivnicí, nahlížím do salonku a nakonec usedám ve Formance, příjemné místnosti podélného tvaru s okny v průčelní stěně, která zajišťují jen vedlejší tok světla pro dobarvení atmosféry. Hlavní osvětlení poněkud ubírá historizující moment interiéru. Díky vysoké intenzitě se hřejivé světlo svící ztrácí a bohaté prostření září leskem až marnivým. Zajímavě pojednané ostění, vyvedené stejně jako polstrování židlí, naopak něco z atmosféry zámeckých salonů přidává, a tak výsledkem je sympatické prostředí s relaxačním nábojem.
Vzápětí po dosednutí jsem registrován pozorným číšníkem a ten mi předkládá jídelníček. Není předimenzován šíří nabídky, ovšem v jejím rámci je možné vybrat si tak, aby každý našel svého favorita. Já, ač se zrovna neutloukám po sladkovodních rybách, volím, patrně pod dojmem pověsti tohoto místa, téměř výhradně repertoár právě z nich. Moje objednávka zní takto: rybí polévka s osmaženou houskou, restované rybí mlíčí obložené hlávkovým salátem, filet z candáta pečený na kmíně. Sladkou tečku pak obstarají lívanečky s borůvkami a šlehačkou.
Zamýšlím se nad tím, jak dalece je má volba jednotvárná a zda nemám něco změnit, ale vtom přede mnou stojí miska vroucí, vábně vonící polévky. Upouštím od již planých úvah a pouštím se do ní. Do hedvábného celku vyladěný van bílého masíčka, jiker a zeleninového základu podbízí tak intenzivní vánoční náladu, že v podvědomí cítím i nepřítomnou vůni františků a vánočních svíček. Polévka, hustá jak náleží a patřičně ozdobená zlatými kostečkami housky, byla zdařilým kouskem kuchařova umu. Konzistence a skladba chutí, vyvážená a za přítomnosti všech „účastníků“, měla katalyzující účin a dominanta – nikterak opanující, přesto však znatelná – všech těch jemně gradujících, elegantně stavěných atributů rybiny zapříčinila odplynutí mých pochyb o volbě menu již po třetí lžíci. S napětím jsem očekával, co bude následovat. Mezitím se nevelký lokál naplnil a bylo znát, že personál má práce nad hlavu. Nikterak mi ale nevadila malá prodleva při střídě jednotlivých chodů, držel jsem si očekávání příštího a exponoval je prohlížením plastik a grafik s tematikou – jak jinak než rybářskou.
Zdaleka jsem nezhlédl veškerou výzdobu sálu a jsem obdařen krmí, která mne hodně lákala, ba provokovala. Vždy totiž, když mi k rybě přibalili vnitřnosti, nevěděl jsem, krom jejich použití do polévky, co s nimi. Zde se nabízela mně dosud neznámá varianta přípravy mlíčí, a tak se bez otálení jímám příboru. Již první žluťoučký a na povrchu kupodivu pevný oválek dává tušit správnost této úpravy. Po narušení krusty se celá ta věcička rozplyne v ústech a odezní za velice libých tónů zvláštní, kmínem obohacené, nicméně ale pevně se držící základní variety toho nejlepšího, co „rybina“ dokáže nabídnout. Milé sousto. Jen garnitura skýtá málo invenční trendy, neposkytující mnoho pro potěchu oka.
Hlavní chod, filet z candáta, je mi předložen vzápětí po likvidaci oněch zlatých nugetek. V té nejprostší úpravě, jen lehce opečený, slibuje být vzácným soustem. Maso tohoto dravce je totiž považováno za jedno z nejchutnějších. Odděluji prvý kousek a vkládám do úst. Očekávaný jemný odér, provázený příjemným dozvukem plným šťáv, se ale nedostavil v očekávaném gardu. O minutku či dvě delší pobyt na pánvi filátko lehce „přetáhl“ a v tomto případě jen prostředně citlivá práce s kořením mu propůjčila nezvykle mocný, poněkud však cizí výraz. V široko rozloženém chuťovém spektru se tak vlastní velejemná chuť vyhledávané ryby srovnala až kamsi do pozadí a v konečném forte neměla příliš prostoru.
O zdárný pocit z celé večeře se postaral – jako již mnohokráte – dezert. Nadýchané lívanečky se spoustou borůvek, k tomu kopec pevné, lahodné šlehačky, to obstaralo zdařilou poslední větu tohoto jihočeského gastronomického nokturna.
Zdařilý, i přes řečené drobné „minely“, večer s přišel na 518,- Kč. Což s útěšlivou náladou, kterou podnik evokuje, s digestivem vypitým v bowling baru za rachotu padajících kuželek je cena příjemně „oblastní“.
Restaurace Rychta - hotel Zlatá hvězda
Masarykovo náměstí 107, 379 01 Třeboň
Tel.: +420 384 757 111, fax: +420 384 757 300,
e-mail: mailbox@zhvezda.cz, www.zhvezda.cz
- Otevírací doba: Po - Ne 10.00–22.00, Bowling bar 16.00–02.00
- počet míst: Formanka 18, Rychta 70, Krčín 35, sál 100, bowling bar 60, salonek 12, zahrádka 28
- kuchyně: tradiční česká s akcentem na zvěřinu a sladkovodní ryby
- Platební karty: všechny běžné, oba typy
- Jídelní lístek: čeština, angličtina
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
- Původ nabízených vín: Austrálie, Česká republika, Francie, Chile, JAR
Hodnocení restaurace:
- Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
- Prostírání 9 bodů z 10
- Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
- Chování personálu 8 bodů z 10
- Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
Celkem: 50 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
70 g Parmská šunka s parmazánem na hlávkovém salátě 85 Kč
Drůbeží vývar s nudlemi a masem 25 Kč
70 g Drůbeží játra s ořechy 45 Kč
200 g Kapří filet na křenu, se smetanou a žampiony 135 Kč
200 g Filet z candáta pečený dle paní Porybné, gratinovaný sýrem a smetanou podávaný
se smaženými bramborovými plátky 196 Kč
200 g Filet z lososa pečený na kaparech podávaný se šťouchanými bramborami 195 Kč
250 g Kachní prsa na kmíně s bramborovými gnocchi a špenátovými listy 195 Kč
200 g Jelení steak na jalovci podávaný s pravými liškami 190 Kč
150 g Jehněčí panenská svíčková pečená na grilu, protýkaná mandlemi a zázvorem 190 Kč
250 g Široké špenátové nudle „Tagliateli verdi“ podávané s lososem (100 g), sýrem a smetanou 110 Kč
Sherry palačinka s čokoládou a horkými višněmi 55 Kč
Výběr z vinného lístku:
Bohemia Regia – brut/sec 0,75 lhv/btl 230 Kč
Ruinart brut lhv/btl 2900 Kč
Znovín Light Cuvée – znojemská vinařská oblast cuvée – Veltlínské zelené/Neuburské 0,75 lhv/btl 170 Kč
r. 1996 Riesling Domaines Schumberger – Alsace lhv/btl 950 Kč
r. 2000 André Mutěnice – Habanské sklepy lhv/btl 360 Kč
r. 1998 Chevaliere Réserve – Syrah Languedoc lhv/btl 580 Kč
Boplaas Pinotage South Africa 1998 lhv/btl 790 Kč
Penfolds Rawson´s Retreat Bin 35 Southeastern Australia 1999 lhv/btl 1720 Kč