Menu Zavřít

V Krušných horách propojují skiareály

4. 2. 2010
Autor: profit

Kolem nejvyšší hory Krušných hor Klínovce by v blízké budoucnosti mohlo vzniknout jedno z největších lyžařských center v České republice. Zdejší obce totiž plánují propojení svých skiareálů s německými.

Autor: www.klinovec.cz

Největším a zároveň nejznámějším českým lyžařským centrem okolí Klínovce je Boží Dar. Ten momentálně plánuje propojení skiareálů na Klínovci s německým zimním střediskem v sousedním Oberwiesenthalu. Vzniknout by tak mohlo několik na sebe navazujících lanovek a jednotný odbavovací systém pro oba areály. Podle starosty Božího Daru Jana Horníka by propojením obou středisek vznikl velký skiareál s celkovou přepravní kapacitou na všech vlecích kolem 30 tisíc osob za hodinu.

Předpokladem úspěchu tohoto záměru, o němž se debatuje několik let, je vůle provozovatelů všech areálů vstoupit do tohoto projektu. Nedávné propojení dvou skiareálů na Klínovci je podle Horníka důkazem toho, že by to jít mohlo a že dobrá vůle k propojení rozhodně nechybí.

Propojí se i další skiareály

Rozsáhlé projekty chystají provozovatelé klínoveckého areálu také ve spolupráci s Jáchymovem a Loučnou pod Klínovcem, ale i německý Kurort Oberwiesenthal. Obě lyžařská střediska má propojit několik sedačkových lanovek. Například Loučná kvůli rozšiřování sjezdovek a stavbě nových lanovek na Klínovci a Neklidu v současnosti připravuje změnu územního plánu. Projekt je posuzován z hlediska vlivu na životní prostředí, což může podle starosty této obce Rostislava Velka trvat zhruba rok. I přes některé dílčí problémy související s ochranou přírody nebo vlastnictvím pozemků celý proces pomalu postupuje ke konečnému cíli.

„Obdobné záležitosti nyní řeší i německá strana. Z prostoru hranic by měly směřovat nové lanovky na Klínovec a Neklid,“ konstatuje. Nová sjezdovka vznikne i na jižní straně Klínovce. Společnost provozující Skiareál Klínovec uzavřela s Jáchymovem smlouvu o smlouvě budoucí. Pozemky a současnou starou jednosedačkovou lanovku by měla převzít patrně v roce 2011. Novou lanovku musí postavit nejdéle za pět let.

Vrchol krušnohorského Klínovce tak má spojit s Jáchymovem nová sedačková lanovka nejpozději v roce 2016. Náklady na realizaci projektu jsou odhadovány na zhruba 230 milionů korun a jeho součástí má být i stavba nové sjezdovky. Čtyřsedačková lanovka bude delší asi o 400 metrů než současná a její celková trasa bude mít kolem 2,2 kilometru. „Dolní stanice se tak posune až do prostoru, kde je nyní parkoviště. Úplně se změní rovněž sjezdovka, která patří na Klínovci k nejdelším, ale dosud není zasněžována,“ říká zástupce Skiareálu Klínovec Martin Píša.

Skiareál se pokusí na projekt získat dotace, jeho realizaci tím ovšem nijak nepodmiňuje. Podle Píši je společnost připravena vzít si třeba i úvěr. Její projekt na rozvoj klínoveckého skiareálu má dvě části. Ve druhé s náklady asi 108 milionů korun se počítá s novou čtyřsedačkovou lanovkou z miniareálu na severním svahu hory směrem přes sjezdovku Pařezovka. Její délka se prodlouží o 700 metrů a nad silnicí povede po mostu. „Předpokládáme, že tato lanovka bude hotova ještě před jáchymovskou,“ dodává Píša. Na Klínovci jsou nyní dvě lanovky, kromě jáchymovské je ještě třísedačková z Loučné nad sjezdovkou Dámská.

Projekty za desítky milionů korun

Celkové náklady na projekty na české straně jsou odhadovány zhruba na 340 milionů korun. Ještě více ale hodlá investovat německý Kurort Oberwiesenthal. Jeho starosta Mirko Ernst odhaduje náklady kolem 30 milionů eur (zhruba 788 milionů korun). Záleží na tom, které varianty rozvoje areálu na Fichtelbergu dostanou přednost. „Řada vleků a lanovek je z roku 1963, kabinová lanovka tu začala jezdit dokonce před 85 lety. Má povolení k provozu jen do roku 2011,“ konstatuje Ernst.

Velkolepý projekt na stavbu jediné lanovky spojující vrcholy Fichtelbergu a Klínovce, o němž se letos začalo spekulovat, je podle krušnohorských starostů prozatím nereálný. Jan Horník z Božího Daru uvedl, že je to nápad starý přes dvě desetiletí. „Přišli s ním vlekaři na německé straně a občas jej někdo vytáhne. Pro Loučnou, Oberwiesenthal, ale nakonec i Boží Dar jsou aktuální projekty, které se nyní chystají. Ale pokud by přišel někdo, kdo by chtěl obří lanovku postavit, podpoříme ho,“ dodává Horník.

Boží dar se ale v současné době nezabývá pouze plány na propojení lyžařských areálů. Pro toto město je nyní prioritou také záchrana rozhledny na vrcholu Klínovce. Náklady na rekonstrukci jsou odhadovány asi na 250 milionů korun. Podle starosty Jana Horníka zatím není jasné, kde by bylo možné tyto peníze získat. Dosud se podařilo na vrchol přivést za 17 milionů korun plynové potrubí, které odtud pokračuje dále do Loučné na severní straně Klínovce. „Začala rovněž příprava projektové dokumentace ke stavebnímu povolení na kanalizaci a vodovod. V tomto případě se jedná o náklady kolem 45 milionů korun,“ říká Horník. Rozhledna u hotelu by mohla být opravena do tří let, aby mohl Klínovec nabídnout turistům alespoň něco atraktivního. Oprava historické věže přijde na 13 milionů korun a Boží Dar čeká, jak dopadne jeho žádost o dotaci. „Od kraje chceme ještě získat příjezdovou cestu na Klínovec od křižovatky na Vejprty. Už proto, že podél ní budou vedeny téměř všechny inženýrské sítě,“ uvádí starosta.

Volné hranice přinesly slasti i strasti

EBF24

Pro obce a města sdružené v mikroregionu Centrální Krušnohoří – Boží Dar, Jáchymov, Loučná pod Klínovcem, Breitenbrunn a Kurort Oberwiesenthal – přinesly dva roky od vstupu Česka do schengenského prostoru pozitiva spojená hlavně s rozvojem turistiky. Mezi problémy zase patří podle starosty Božího Daru trestná činnost nebo zakládání černých skládek.

Obce centrálního Krušnohoří jsou vyhledávanými lyžařskými středisky a je mezi nimi rozsáhlá síť běžeckých tras. Jak z jedné, tak z druhé strany ale končily na hranici. Teď už je prý běžným postupem, že německé rolby zajíždějí na české území a opačně. „Je to efektivnější, než kdyby se každý staral jen o svou stranu,“ tvrdí Jan Horník. Otevření hranic umožnilo realizovat i společný projekt Božího Daru, Loučné pod Klínovcem, Breitenbrunnu a města Kurort Oberwiesenthal zaměřený na přeshraniční dopravní propojení. Celkové náklady na projekt, který se už realizuje, jsou kolem 3,8 milionu eur (zhruba 100,2 milionu korun). Jeho součástí bude mimo jiné propojení cyklostezek s centrem Loučné a výstavba komunikací pro pěší. Určité problémy po dvou letech od vstupu do schengenského prostoru přinesla menší kontrola na hranicích. Například v oblasti Kurort Oberwiesenthal mírně vzrostla kriminalita a zejména počet vloupání. Starostové z české strany si pro změnu stěžují na to, že řadu černých skládek na českém území mají na svědomí Němci. Podle jáchymovského starosty Bronislava Grulicha už byla zaznamenána řada případů, kdy odpadky vyhozené z automobilů s německými značkami skončily v lesích kolem města.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).