Menu Zavřít

V Motole poprvé operovali ucho pomocí 3D mikroskopu. Zákrok mohl detailně sledovat celý tým

5. 3. 2021
Autor: 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy
  • ORL klinika motolské nemocnice použila jako první v ČR trojrozměrný mikroskop při odstranění nádoru vnitřního ucha

  • Chirurg se nemusí dívat do okuláru, operační pole sleduje spolu se zbytkem týmu pohodlně na monitoru

  • Průběh zákroku může na rozdíl od konvenčního mikroskopu sledovat i zbytek týmu včetně mediků


I v době, kdy rostoucí počet hospitalizací s covidem zatěžuje nemocnice na samou mez jejich kapacit, přichází z českého zdravotnictví také dobré zprávy. ORL pracoviště Fakultní nemocnice Motol v únoru poprvé využilo při operaci nádoru ucha digitální mikroskop s trojrozměným zobrazením.

Z hlediska „uživatele“ se zařízení používá podobně jako 3D televize nebo 3D kino. Chirurg nesleduje operační pole skrze okulár, ale na monitoru za použití 3D brýlí. Díky tomu může průběh zákroku přímo pozorovat nejen samotný operující lékař, ale také zbytek týmu včetně například stážistů. „Přínosné je to jednak z toho důvodu, že jsou naši medici v kontaktu s nejmodernějšími technologiemi a jednak v tom, že medici přesně vidí, jak operatér po celou dobu operace postupuje, což je pro samotnou výuku nedocenitelné,“  řekl děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy prof. MUDr. Martin Vokurka, CSc.

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole je zatím jediným ORL pracovištěm v České republice, které má toto takové zařízení k dispozici jen pro svoje potřeby. V únoru ho tým přednosty kliniky profesora MUDr. Jana Plzáka poprvé využil při náročné operaci takzvaného vestibulárního schwannomu – nádoru vnitřního zvukovodu. Sám je sice nezhoubný, ale pacienty může ohrožovat útlakem mozkového kmene, kde se nacházejí nejdůležitější centra základních životních funkcí.  To byl i případ sedmdesátileté pacientky, která by se podle Plzáka časem ocitla v ohrožení života.

https://zdravi.euro.cz/chytra-naplast-zmeri-krevni-tlak-i-hladinu-alkoholu-pomoci-by-mohla-kardiakum-nebo-diabetikum/

Lékaři se k nádoru o velikosti ořechu dostali přes spánkovou kost a vnitřní ucho, takzvaně translabyrintální cestou. 3D mikroskop jim práci značně usnadnil. „Digitální mikroskop poskytuje excelentní nasvícení a zobrazení celého operační pole,“ pochvaluje si profesor Plzák. Možnost oddělit operační pole od operatéra je podle něj žádoucí i vzhledem k nutnosti dodržovat nejpřísnější hygienická opatření kvůli covidu.

Technicky vyspělé zařízení má oproti konvenčnímu mikroskopu i další přednosti. Při změně úhlu pohledu není nutné hýbat ani pacientem, ani mikroskopem. Vše zařídí automatický mechanismus, který rotuje mikroskopickou hlavou kolem zaostřeného bodu. 

Motolská nemocnice pořídila 3D operační mikroskop ve veřejné soutěži za 9,8 milionu korun. V České republice jde zatím o vzácné vybavení. Mají jej například na neurochirugickém oddělení Ústřední vojenské nemocnice nebo ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde slouží k neurochirugickým i ORL zákrokům.

CIF24

Operací vestibulárního schwannomu se v tuzemsku dělá jen několik desítek za rok. Největší zkušenosti s nimi mají právě v Motole. „Na ORL klinice 1. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Motol se provede ročně třicet až čtyřicet těchto zákroků, což je největší počet na jedno pracoviště v ČR,“ uzavírá Plzák.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).