Menu Zavřít

V Německu by mohla vládnout zeleno-rudá koalice. Žádá ekologickou a sociální revoluci

12. 3. 2020
Autor: MARTIN ZIEMER / EPA / Profimedia

Z průzkumů preferencí politických stran vyplývá, že by v Německu parlamentní většinu sestavila trojice stran Zelení, SPD a Levice. Parlamentní volby se konají příští rok na podzim. Co by zeleno-rudo-rudá vláda pro Německo znamenala?

Němečtí Zelení v aktuálních průzkumech voličských preferencí posilují, na vládní CDU/CSU ztrácí pouze několik procentních bodů. Poslední průzkum společnosti INSA Zeleným přisoudil 22 procent hlasů, unie stran CDU/CSU by získala 26,5 procenta hlasů, pokud by se parlamentní volby konaly nyní. Řádný termín voleb je naplánován na říjen roku 2021.

Zelení by pak společně s vládní SPD a nevládními postkomunisty Levicí (Die Linke) dohromady sestavili vládní většinu. To by znamenalo, že by teoreticky mohl padnout pilíř německé poválečné politiky a strana CDU, která se nyní ocitá v personální krizi, by byla z vlády vyšachována.  

Mimo vládu byly křesťanští demokraté jen párkrát, v době kancléřů SPD Williho Brandta v 70. letech minulého století a Gerharda Schrödera v letech 1998 až 2005. Od té doby vládne Německu Angela Merkelová.

Ekologicko-sociální revoluce

Týdeník Die Zeit se zamýšlí nad tím, jak by „zeleno-rudo-rudá“ vláda vypadala.  Připomenul setkání generálního tajemníka SPD Larse Klingbeila a předsedkyně Levice Katjy Kippingové, kteří jednali o možné vládní spolupráci. Chtějí v Německu prosadit „ekologicko-sociální“ změnu, nebo chcete-li revoluci.  Samozřejmě hlavní politickou silou by podle současných preferencí byla strana Zelených.


Hledá se žena, mladší Němka. některých oblastech chybí i 20 procent žen


Největší rozpory panují v názoru na účast německých vojáků v misích NATO, ta je pro Levici nepřijatelná. Taková koalice by nicméně byla zaměřena více antikapitalisticky. S tím, že firmy nemají pouze generovat zisk, ale více se starat o obecné blaho včetně ochrany klimatu.

Zeleným se daří v jednotlivých spolkových zemích, kde
vládnou společně s CDU. Například v průmyslově silném Bádensku-Württembersku,
případně ve Šlesvicku-Holštýnsku nebo Hessensku.

Nepravděpodobný vicekancléř Joschka Fischer

I když se o zeleno-rudém vládním projektu dosud příliš
nehovořilo, neznamená to, že nemůže vzniknout. Stejně tak v roce 1998
Gerhard Schröder před volbami neprosazoval koalici ze zeleným Joschkou Fischerem,
který se pak stal vicekancléřem a ministrem zahraničí a byl také
nejpopulárnějším politikem Německa.

Současní němečtí Zelení se profilují jako velcí zastánci zelené dohody pro Evropu, o které hovoří nová Evropská komise.  Zcela jednoznačně odmítají jadernou energetiku, i když nepůsobí emise CO2. Proto je nepravděpodobné - pokud budou sestavovat vládu - že by se Německo po roce 2022 vrátilo k jaderným zdrojům, jak občas navrhují někteří politici CDU.

Větší klimatickou odpovědnost z řad německých manažerů vyjádřili také šéfové velkých německých koncernů: Joe Kaeser ze Siemensu, Herbertt Diess z Volkswagenu nebo Martin Brudermüller z chemického koncernu BASF.

Nevýhodou Zelených před kampaní do voleb v příštím roce
může být jejich nevyhraněnost v osobě jednoznačného lídra na pozici nového
kancléře nebo kancléřky. Stranu nyní vedou společně Annalena Baerbocková a
Robert Habeck.

Dále čtěte:

Hledá se žena, mladší Němka.
některých oblastech chybí i 20 procent žen

V džungli energetických expertů. Němci se ztrácejí v nabídkách jejich služeb

Větrníky, kam se podíváš. Odpor lidí k turbínám chtějí němečtí politici zlomit penězi

EBF24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).