Menu Zavřít

V PALBĚ KRITIKY

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Gazprom

MOSKVA (FT) – Výkonné vedení ruské plynárenské společnosti Gazprom, v níž 38 procent akcií patří státu, musí – jak napsal britský deník Financial Times – čelit sílícímu tlaku zahraničních minoritních akcionářů. Ti před nadcházející valnou hromadou požadují, aby se konečně vyjasnily podivné transakce spojené hlavně s činností obchodní firmy Itera registrované na americké Floridě.

MMF24

„Zdroje z Itery uvádějí, že tato firma v roce 1999 dosáhla zisku tří miliard dolarů z prodeje 67 miliard krychlových metrů plynu, z čehož většinu dodal Gazprom. Proč prodává společnosti Itera, když jeho vlastní produkce klesá, a musí proto plyn nakupovat v Turkmenistánu, aby dostál svým závazkům? píše bývalý ruský ministr financí Boris Fjodorov, jenž v dozorčí radě Gazpromu hájí zájmy cizích investorů, výkonnému řediteli koncernu Remu Vjachirevovi.

Dozorčí rada Gazpromu koncem října managementu zakázala bez svého svolení převádět aktiva na různé dceřiné firmy. Chce především vědět, jaký prospěch měl management Gazpromu z neprůhledných majetkových transakcí a jakým způsobem byly na Iteru převedeny licence umožňující obchodování s plynem na ruském trhu. „Zprůhlednit Gazprom si přeje také Evropská banka pro obno–vu a rozvoj, jež s ním nyní jedná o poskytnutí úvěru ve výši 250 milionů dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).