Menu Zavřít

V Paříži se představí elektromobily i rychlé limuzíny. A samozřejmě Kodiaq

14. 9. 2016
Autor: Redakce

V liché roky míří pozornost automobilového světa na podzim do Frankfurtu, v sudé do Paříže. Tamní autosalon letos připadl na začátek října.

Prvního října se pro veřejnost otevře „Mondial de l’Automobile 2016“, nejvýznamnější evropský autosalon druhé poloviny roku. Ještě o dva dny dříve ale zamíří na výstaviště Porte de Versailles novináři, aby v předstihu informovali o vystavovaných premiérách.

Z pohledu českého publika bude jistě k nejvýznamnějším novinkám letošní Paříže patřit nové SUV Škoda Kodiaq. Ta sice měla samostatnou premiéru na speciálním eventu v Berlíně, ale na pařížském autosalonu si ji bude moci poprvé prohlédnout veřejnost. Očekává se také, že právě na autosalonu zveřejní Škoda ceny Kodiaqu.

Podobnou cestou jako Škoda se vydala rovněž korejská značka Hyundai, i ta svoji klíčovou premiéru odhalila v předstihu na samostatné akci. Hyundai i30 třetí generace sází hlavně na „poevropštělý“ design. Vyrábět se bude opět v Nošovicích.

Hyundai i30 Třetí generace Hyundai i30 výrazně změnila podobu

Volkswagen svoji nejdůležitější premiéru zatím tají. Očekává se ale, že do Paříže přiveze elektromobil s revolučními parametry. Vedení společnosti se už dříve vyjádřilo v tom smyslu, že aby bylo auto s bezemisním pohonem atraktivní pro široký okruh zákazníků, musí se nabíjet maximálně 15 minut a urazit bez dobíjení vzdálenost 500 kilometrů. V Paříži se snad dozvíme, do jaké míry se německým konstruktérům podařilo těmto ideálním parametrům přiblížit.

Zajímavé premiéry mají ale připravené i luxusní značky skupiny VW. Porsche ukáže hybridní Panameru se spotřebou 2,5 l/100 km, zatímco Bentley se blýskne nejrychlejší limuzínou světa s maximální rychlostí 322 km/h.

Bentley Flying Spur Bentley Flying Spur W12 je nejrychlejší sedan na světě

Pozadu nezůstanou ani domácí vystavovatelé. Peugeot 5008 prošel radikální mezigenerační proměnou, z velkoprostorového vozu (MPV) se stal trendy crossover. I po transformaci si ale nový Peugeot 5008 zachoval sedm sedadel, částečně tedy bude konkurovat mimo jiné zmíněné Škodě Kodiaq. Na rozdíl od něj však nemá francouzská novinka žádné terénní ambice a nebude se vůbec nabízet s pohonem všech kol.

Peugeot 5008 Peugeot 5008 se změnil z MPV na SUV

Do segmentu crossoverů či SUV patří i další očekávané novinky jako Lexus UX nebo nový Land Rover Discovery.

MMF24

Někteří tradiční vystavovatelé budou letos v Paříži chybět. Na autosalon nepřijede švédské Volvo ani Ford. Obě automobilky oficiálně zdůvodňují neúčast orientací na nové marketingové kanály, v případě Fordu svoji roli podle dostupných informací sehrála i dlouhodobá nespokojenost s neatraktivním umístěním expozice v rohu pavilonu 1.

Průběžně aktualizovaný seznam očekávaných pařížských premiér naleznete pod štítkem Autosalon Paříž 2016 na našem partnerském webu autobible.cz.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).