Menu Zavřít

V pětiletce příští

21. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Ani ČNB Paroubka nepotěší

WT100

Premiér Paroubek velmi stál o to, aby se dohodl s ČNB na termínu přijetí eura. Je to celkem logické. Vláda by se ráda pochlubila svými úspěchy, které vedou až ke splnění maastrichtských kritérií a k postupu vstříc eurozóně. Byl proto jistě zklamán, když takové společné prohlášení nevyrazil z bankovní rady při své nedávné návštěvě ČNB a jistě mu neudělalo radost ani zasedání bankovní rady minulý týden. Projednávaný materiál o připravenosti Česka na euro musí být dle závěrů bankovní rady ještě dopracován, a dokonce zveřejněn. To slibuje zase pěknou výměnu názorů mezi premiérem, který tomu samozřejmě rozumí nejlépe, a centrální bankou, která zase ví, jak je to doopravdy.
Připraveností se totiž moc chlubit nemůžeme a lze očekávat, že i dokument ČNB skončí přesně tímto závěrem. Přes veškerou politickou neutralitu a ohleduplnost centrálních bankéřů. Předskokanem ČNB se stal její bývalý a zkušený měnový analytik Viktor Kotlán, nyní ve službách České spořitelny, kde si zjevně může dovolit větší otevřenost, aniž by riskoval, že jeho instituce bude obviněna z vměšování do předvolebního boje.
Kotlánovy závěry jsou stručné a výmluvné: Současná koalice se kloní k roku 2010 jako termínu pro přijetí eura, protože není možné při čtyřprocentním deficitu zahajovat minimálně dvouletý pobyt v ERM II už příští rok. Rozhodnutí o roku 2010 je potom třeba chápat jako sdělení, že dříve se to nestihne a rozhodně ne jako kredibilní závazek, že se přijetí eura stihne v roce 2010. Očekávaná účast ODS na vládě a reformy navíc udrží deficit ještě nějaký čas vysoký. Euro proto v Česku nebude dříve, než v letech 2012 až 2013.
Podstatnější než tento závěr je však Kotlánovo upozornění, že v Česku, ale ani v žádné ze zemí visegrádské čtyřky nikdo nevede seriózní debatu o výhodách a nevýhodách přijetí společné měny a vše se zužuje pouze na plnění maastrichtských kritérií. Zkrátka pětiletku splníme navzdory všem imperialistům. A když ne, tak to stihneme v pětiletce příští.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).