Menu Zavřít

V plusu i v minusu

28. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Holding Unipetrol

KL24

PRAHA (foj) - Většina firem, které patří do holdingu Unipetrol, vykázala za letošní první pololetí kladné hospodaření. Nejziskovější firmou skupiny je Chemopetrol. Společnost vydělala, především kvůli začínající konjunktuře na trzích, za první pololetí po zdanění 1,573 miliardy korun, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 995 milionů korun více. Čistý zisk za první pololetí 142 milionů korun oproti loňským 118 milionům vykázala i společnost Kaučuk. Unipetrol Rafinerie po zdanění vydělala 83,5 milionu korun a Česká rafinérská 144 milionu korun.
Nedařilo se naopak společnosti Benzina, která především kvůli započtení opravných položek a poklesu prodejních marží prodělala 278 milionů korun a společnosti Paramo, jež kvůli klesajícím cenám ropy a plánované měsíční odstávce části výrobních kapacit skončila ve ztrátě 62,3 milionu korun.
Zatímco u většiny firem oznámil Unipetrol výsledky na základě českých účetních standardů, u dvou firem, mateřského Unipetrolu a Spolany, se řídil mezinárodními účetními standardy. Spolana hospodařila za první pololetí se ziskem 162,4 milionu korun, Unipetrol naopak se ztrátou 189,5 milionu korun, především kvůli započtení opravné položky za majetkovou účast v Benzině.
Majoritní podíl v holdingu Unipetrol ovládá PKN Orlen. Poláci minulý týden oznámili, že nestihnou v termínu podat nabídku na odkup akcií Unipetrolu s tím, že ji předloží do konce tohoto týdne. Komise pro cenné papíry původní nabídku, 103 korun za akcii Unipetrolu, odmítla.

  • Našli jste v článku chybu?