Menu Zavřít

V Plzeňském kraji ANO porazilo ČSSD o dva mandáty

8. 10. 2016
Autor: ČTK

Vítězem krajských voleb v Plzeňském kraji je ANO. Hnutí získalo 21,52 procenta hlasů a 11 ze 45 míst v krajském zastupitelstvu. Druhá ČSSD dostala 17,35 procenta hlasů a devět mandátů a třetí ODS má osm křesel za 14,63 procenta hlasů. K volbám přišlo 35,74 procenta voličů, o zhruba 2,5 procentního bodu méně než při minulých krajských volbách.

Výsledky krajských voleb 2016 v Plzeňském kraji

Do zastupitelstva se dostane osm ze 17 kandidujících stran, hnutí a koalic, dosud nejvíc v historii kraje. Čtvrtá KSČM dostane za 11,58 procenta hlasů šest mandátů, Starosty a Patrioty volilo 8,15 procenta voličů a dostanou čtyři křesla, TOP 09 obsadí za 7,09 procenta hlasů tři místa v zastupitelstvu. Koalice SPD a SPO volilo 5,33 procenta voličů a Koalici pro Plzeňský kraj 5,11 procenta a získají po dvou mandátech.

Strany současné krajské vlády ztratily nejvíc mandátů - komunisté mají jen polovinu z dosavadních křesel, ČSSD přišla také o šest míst. ODS si sice oproti minulým volbám pohoršila o sedm míst, v průběhu volebního období ale tři z 15 zastupitelů ODS opustili, takže ztráta není proti skutečnému stavu na konci volebního období tak velká. Lídr ODS Martin Baxa se netají spokojeností. Občanští demokraté mají na Plzeňsku nejlepší výsledek v ČR a v kraji předběhli i KSČM.


Podívejte se na kompletní výsledky a dopady krajských a senátních voleb


Vítězné ANO chce jednat o koalici už dnes. Lídr Miloslav Zeman si dovede představit spolupráci s ČSSD, dopředu neodmítá ani spolupráci s komunisty. ANO nebude při jednáních lpět na křeslu hejtmana. Lídr ČSSD Josef Bernard se domnívá, že koalice ČSSD a ODS bez ANO, která je v Plzni, funguje dobře. „Kdybychom k něčemu takovému dokázali doklopýtat, tak by to určitě nebylo špatně,“ uvedl. Osobně odmítá spolupráci s KSČM. Pokud bude ČSSD chtít jít do koalice s komunisty, tak by do ní nešel.

Spolupráci s KSČM a také se SPD a SPO odmítla také Koalice pro Plzeňský kraj a Starostové a Patrioti. Koalice pro Plzeňský kraj podle své volební jedničky Jany Bartošové z KDU-ČSL splnila hlavní zadání, a to vrátit se opět do zastupitelstva. I když zisk dvou mandátů není velký, může být i rozhodujícím jazýčkem na vahách při tvorbě budoucí vládnoucí koalice. Také lídr Starostů a Patriotů Pavel Čížek bude čekat, kdo ze zvolených stran jej osloví k vyjednávání. TOP 09 může být se třemi mandáty podle lídra Richarda Piknera partnerem pro jednání. „Nejsme úplně ti, kteří by říkali, že jsou na tahu a rozhodují o tom, jak to dopadne, ale myslíme si, že jsme také jedni, kteří mohou ke koalici přispět,“ uvedl.

Volebním výsledkem jsou zklamaní komunisté, zejména proto, že čtyřleté vládnutí s ČSSD považují za úspěšné, řekl lídr KSČM Karel Šidlo. Místopředseda krajské SPD Zdeněk Maštelíř ani neočekává, že by jeho stranu někdo k jednání o koalici pozval. Zklamala ho nízká volební účast, zisk dvou mandátů ale podle něj snad znamená, že bude muset být SPD a SPO bráno vážněji.

Volby poznamenala nízká účast. V Čečovicích na Domažlicku se volební komise dočkala jen tří ze 63 voličů. Obec, kde je volby tradičně lidi moc nezajímají, má účast jen 4,76 procenta. Nejvyšší účast si i letos připsala nejmenší obec v kraji a jedna ze dvou nejmenších v ČR Čilá na Rokycansku. Hlasovalo tam 93,75 procenta, tedy 15 ze 16 oprávněných voličů.

V roce 2012 vyhrála volby ODS, měla 26,48 procenta hlasů. Druhá ČSSD získala 24,89 procenta, KSČM 20,93 procenta a koalice TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj 5,5 procenta hlasů. ODS a ČSSD získaly po 15 mandátech, komunisté 12 a TOP 09 a Starostové tři. Kraji vládla koalice ČSSD a KSČM.

Zajímají vás výsledky v dalších krajích?

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).