Menu Zavřít

V Podskalí raději bez polévky

22. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Skóre ve prospěch kuchaře rozhodly vynikající dezerty

V Podskalí jsme objevily zařízení, jehož název si sice pohrává s lidským myšlením, nijak se však neobávejte, mozek vám tu nikdo vymývat nebude, ani vám k hlavě nepřiloží detektor případných negativních idejí. “U dobré myšlenky” vás spíš chtějí na to ušlechtilé uvažování navést sami, a to za pomoci zdejší kuchyně. Interiér ve světlém dřevě trochu upomíná na dobové lokály z 19. století, nebýt svérázných moderních olejomaleb, motocyklu v jednom z oken a značného množství dalších “dekorativních” prvků náležejících spíš do naší doby. Chystáme se na pozdní oběd a touto dobou je v lokále prakticky prázdno. Soudě podle škrtů, polední menu už vyplenili časnější strávníci, a tak se probíráme stálou nabídkou. Je nečekaně obsáhlá a chvíli nám trvá, než si ujasníme priority. Na úvod v chladném počasí vyhrávají jednoznačně polévky, a proč vlastně nezkusit nějakou tu klasiku… Zelňačka s klobásou přichází v oranžovém provedení, obsahuje zelí i zatrachtile vyuzenou klobásu a nebýt trochu nadsazeného množství zahušťovadla, chutnala by naprosto standardně. Zato kuřecí vývar je již na první pohled zakalený a má podivný “čuch”. Obsahuje nudle a na kostičky pokrájené maso - jenže ouha! Chuť je zcela nepatřičně kyselá, a tak nám nezbývá, než polévku poslat zpátky do kuchyně. Přehmat s vývarem je naštěstí vykoupen korektním jednáním obsluhy, jež nabízí různé alternativy, které ale s díky odmítáme. Není to zrovna šťastný začátek, a tak poněkud rozladěně očekáváme věcí příštích.
Čekání si chceme ukrátit studiem vinného lístku, o nějž ovšem jinak velmi milou servírku musíme opakovaně žádat. Nabídka kvalitních “rozlévaných” vín není, jak už je v kraji bohužel zvykem, valná, a tak raději volíme pivo. Zanedlouho se před námi ocitají naše – po rozpačitém úvodu poněkud s obavami očekávané - hlavní chody. Vybraly jsme si jehněčí kotletky na tymiánu a krůtí prsa v medové krustě s pomeranči. Čtveřice kousků jehněčího s malou salátovou oblohou spočívá na porci smetanových brambor a přikrášlena snítkou čerstvého tymiánu voní široko daleko. Maso je horké, jak se na jehněčí sluší, šťavnaté, uvnitř lehounce narůžovělé, a skvěle se snoubí s přílohou – kuchař smetanou ošetřil větší kousky brambor pečených ve slupce, a výsledek je vynikající, ani příliš mastný, ani příliš mazlavý, prostě akorát. Je to rozhodně velmi příjemné překvapení.
Stejně kvalitně si v kuchyni poradili i s naší druhou volbou. Řádný plát krůtích prsíček obalený v medovém těstíčku je přizdoben dvěma řezy pomeranče, voňavou větvičkou rozmarýnu a malou zeleninovou oblohou. Doplňuje jej poněkud mastná bylinková drobnozrnná rýže. Maso je výborné, nepřesušené, z těstíčka se line vůně lesního medu, leč celkové vyznění není pouze sladké, maso totiž nese stopy drceného pepře, který mu dodává další dimenzi. Náš hlad je ukojen, leč zatím je skóre víceméně nerozhodné, a tak chceme dát kuchaři poslední šanci výsledek zvrátit na svou stranu.
S napětím čekáme, jaké myšlenky nám navodí zdejší dezerty – objednaly jsme si čokoládový mousse v ananasovém dešti a makový závin se švestkami a zmrzlinou. V souladu s moderními trendy se oba nesou na průhledných skleněných talířích. Mousse představuje větší kopeček čehosi, co vzhledem připomíná čokoládovou zmrzlinu přizdobenou lístkem máty a několika puchýřky sprejové šlehačky. Přestože konzistencí klasické čokoládové pěně tak zcela neodpovídá (je totiž hutnější a postrádá příslovečné vzduchové bublinky), místní verze chutná díky velkým hoblinám čokolády originálně a znamenitě. Škoda jen, že z ananasových mraků tentokrát podle všeho nesprchlo – po ovocném dešti není vidu ani čichu… Nadšení ale panuje i nad závinem rozkrojeným na dva asi třícentimetrové plátky, mezi nimiž trůní kopeček trochu umělé vanilkové zmrzliny a obligátní sprejová šlehačka (kterou bychom si klidně odpustily). Štrůdl je však špičkový – drcenými ořechy posypané, tenoučké, do zlatova upečené těsto vyplňuje množství máku, jehož chuť ještě zvýrazňují sušené švestky. Oba dezerty jsou výborné a my máme radost, že se nám po dlouhé době podařilo v kategorii moučníků nečekaně objevit neotřelé a kvalitní produkty. Jen houšť!
Celkový dojem ze závěrečného dezertního klání kazí jen zcela ostudné “capuccino”, které nápadně připomíná nemocniční bílou kávu a řadí se k nejhorším reprezentantům tohoto druhu, jaké jsme kdy okusily. Za oběd jsme tentokrát zaplatily 740 korun, což v podstatě můžeme považovat za adekvátní obdrženému. Škoda jen zkyslé polévky a kávy, celkový dojem přes mnohá zmíněná pozitiva nakonec ovlivnily.

Bar Restaurant U dobré myšlenky Adresa: Podskalská 27, Praha 2
Tel.: 224 914 424, www.dobramyslenka.cz

  • Otevírací doba: 10.00 – 23.00
  • Počet míst: 70 + salonky pro 10 a 30 hostů
  • Druh kuchyně: česká a mezinárodní
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Země původu nabízených vín: ČR

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20 Celkem 48 bodů z 60

Value for money: 7/10 + milá, usměvavá a nenamyšlená obsluha a supervymyšlené jehněčí se smetanovými brambory - zkyslý vývar a obmyslné capuccino

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin školení listopad 24

Výběr z jídelního lístku: Marinovaný losos s dijonským přelivem 105 Kč
Gulášovka v chlebovém bochanu 40 Kč
Grilovaný pstruh na sezamových semíncích v ovesných vločkách 150 Kč
Rybí mix grill s pažitkovým jogurtem 195 Kč
Vepřová panenka zapečená listovým špenátem a sýrem 165 Kč
Biftek v omáčce z modrého sýra 250 Kč
Pánev Karla IV., strapačky, zelí 160 Kč
Minutkový guláš Elišky Přemyslovny, špekové knedle 135 Kč
Masová věžička v žampionovém přelivu s fazolkovými otepy ve slanině 175 Kč
Čokoládový mousse v ananasovém dešti 70 Kč
Makový závin se švestkami a zmrzlinou 60 Kč

Výběr z vinného lístku: Modrý Portugal Cuvée, 0,75l 299 Kč
Cabernet Sauvignon Cuvée, 0,75l 299 Kč
Merlot Zweigeltrebe, 0,75l 299 Kč
Rulandské modré, 0,75l 180 Kč
Veltlínské zelené, 0,75l 150 Kč
Neuburské Cabinet, 0,75l 260 Kč
Ryzlink rýnský pozdní sběr, 0,75l 350 Kč
Pálava výběr z hroznů, 0,75l 450 Kč
Svatovavřinecké ledové, vinné sklepy Lechovice 499 Kč
Blauburger, 0,75l 290 Kč

  • Našli jste v článku chybu?