Menu Zavřít

V pojišťovně bez výsledku

26. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Do stoosmdesátimilionového tendru na informační systém se nepřihlásil nikdo

Debaklem skončil tendr na dodávku ekonomického informačního systému pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Ve stanoveném termínu, tedy do úterý 23. října, žádný ze soutěžících nepodal do podatelny instituce finální nabídku. Výběrové řízení bude proto zřejmě zrušeno. „Ve lhůtě pro podání nabídek nebyla doručena žádná nabídka na plnění veřejné zakázky 'Implementace centralizovaného ekonomického informačního systému ve VZP ČR, včetně dodávek příslušných komponent'. Tato skutečnost je důvodem pro zrušení zadávacího řízení,“ potvrdila týdeníku EURO mluvčí VZP Jana Víšková.

EkIS za 180 milionů.

Ekonomický informační systém (EkIS) měl poskytovat podporu pro jednotné vedení účetnictví, správu číselníků, správu majetku, finanční plánování, rozpočtování, řízení lidských zdrojů a správu pohledávek. Hodnotu kontraktu předpokládal zadavatel ve výši 180 milionů korun. Hlavním výběrovým kritériem měla být cena s vahou 60 procent a měla se skládat ze součtu nákladů na pořízení informačního systému a jeho provozu po dobu pěti let. O zakázku se původně ucházelo třináct zájemců (viz Nezbyl žádný) ve formě takzvaného soutěžního dialogu. Tento způsob výběrového řízení se skládá z několika kol. V tomto případě VZP oslovila v první fázi třináct dodavatelů, kteří připravili obecnou nabídku. Do druhého kola přizvala desetičlenná výběrová komise deset firem, které prezentovaly řešení vhodné pro potřeby VZP a manažeři pojišťovny si zase ujasňovali konkrétní požadavky, které by měl EkIS splňovat. Výsledkem tohoto bylo usnesení výběrové komise, že pro realizaci informačního systému byla jako nejvhodnější vybrána platforma Microsoft Dynamics Axapta, přičemž zadavatel vyzval všech deset firem, aby podaly finální nabídku. Tu však žádný oslovený uchazeč nepodal.

Předurčen ke zrušení.

Právě výběr platformy, tedy systému, na němž měl být EkIS vybudován, se dle informací týdeníku EURO stal problémem, kvůli kterému se začalo spekulovat o zrušení tendru. „VZP prý v blízké budoucnosti plánuje výrazně inovovat celý informační systém včetně velkých softwarových aplikací o pojištěncích, smluvních lékařích a podobně. Hodnota těchto IT zakázek je odhadována na dvě až tři miliardy korun. Je jasné, že kdyby byl EkIS postaven na platformě Microsoftu, největší konkurenční firmy by se dostávaly k těmto zakázkám výrazně obtížněji, případně by jim to mohlo zavřít dveře do VZP úplně. I proto začal být vyvíjen tlak na zrušení tendru na EkIS,“ řekl týdeníku EURO manažer jedné IT firmy, který si nepřál být jmenován. O zrušení výběrového řízení se spekulovalo od září letošního roku, a to zřejmě bylo i hlavním motivem soutěžitelů, proč se nakonec o dodávku EkIS nikdo z nich neucházel. „Důvodem, proč jsme nabídku do tendru nepodali, byly spekulace o ukončení tendru, které se objevily, a poměrně malá šance na úspěch ve výběrovém řízení. Microsoft na českém trhu prodává licence nepřímo, pouze prostřednictvím svých partnerů, a naše zapojení do výběrového řízení by muselo projít poměrně složitým interním schvalovacím procesem. Kromě jiného bychom museli požádat o výjimku na přímý prodej licence. Vzhledem k informacím, které se k nám dostaly, jsme se proto rozhodli tento složitý proces nepodstupovat,“ vysvětluje mluvčí Microsoftu ČR Markéta Kuklová. Na údajné zvýhodnění Microsoftu přišla v průběhu druhého kola soutěžního dialogu námitka od jednoho z konkurenčních dodavatelů. V pozici projektového manažera VZP totiž pracuje bratr Vítězslava Bogače, obchodního ředitele Microsoftu pro velké zákazníky. „Abych předešel všem spekulacím, tohoto výběrového řízení jsem se vůbec neúčastnil, veškeré jednání s VZP jsem delegoval na své kolegy a s bratrem jsem se za dobu tendru vůbec nesetkal,“ oponuje Bogač. „Především však nechápu, jak by mohl bratr ze své funkce ovlivňovat výběrovou komisi složenou z top manažerů takové instituce, jako je VZP. Produktům Microsoftu navíc nerozumí, celou svou profesní kariéru strávil v konkurenčních firmách Oracle či SAP,“ dodává Bogač.

Nový tendr?

Kdy přesně bude tendr zrušen, zatím není jisté. VZP musí nejprve vyřešit stížnost proti průběhu výběrového řízení. „Po uplynutí lhůty na odvolání bude soutěžní dialog ukončen,“ dodala Víšková. Námitka byla podána 9. října, takže dialog by měl být oficiálně zastaven ve druhé polovině listopadu. Poté by mohla být vyhlášena nová soutěž, ovšem pokud správní rada VZP schválí zdravotně-pojistný plán na rok 2008. Plán, který určuje finanční možnosti pojišťovny ve všech jejích oblastech, bude přitom správní rada projednávat už tento týden. „Tendr nenaplnil očekávání, je třeba lépe specifikovat zadávací dokumentaci tak, aby informační systém vyhovoval potřebám VZP i ve vztahu k její očekávané transformaci na akciovou společnost,“ uzavírá šéf správní rady VZP a náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Nezbyl žádný Původní zájemci o dodání EkIS

MMF24

• Accenture • Gordic • Hewlett-Packard • IBM ČR • IDS Scheer ČR • LogicaCMG • Microsoft ČR • Oracle Czech • SAP ČR • Siemens IT Solutions & Services • Telefónica O2 ČR • TietoEnator • T-Systems Pragonet

Pramen: VZP

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).