Menu Zavřít

V Praze funguje první denní centrum pro ženy bez domova

7. 12. 2016
Autor: CC BY-SA 3.0: PatrikPaprika - Wikimedia Commons

V pražské Žitné ulici funguje první denní centrum pro bezdomovce určené výhradně ženám, ostatní jsou společná. Centrum provozuje farní charita v prostorách Prahy 1, na jejich úpravu přispěl šesti miliony magistrát. Ženy se tam mohou osprchovat, najíst nebo si vyprat. Může jich tam být až 30 a nejvýše tři psi.

„Ještě před rokem byly prostory zdevastované. Dům byl 15 let prázdný,“ řekla předsedkyně sociálního výboru Prahy 1 Šárka Táborská. Centrum funguje ve zkušebním provozu od října, denně ho navštíví mezi 15 a 20 ženami. „Byly tu obavy okolí. Za krátký zkušební provoz se ukázalo, že úplně zbytečné,“ uvedl radní hlavního města pro sociální věci Daniel Hodek.

Klientky centra musí dodržovat stanovená pravidla, jinak jim je vstup na dva týdny zakázán. Před koncem otevírací doby se podílejí na úklidu. Nesmí do centra pod vlivem alkoholu, ani se zdržovat před vchodem. Za symbolický příspěvek v řádu korun si mohou vyprat prádlo, získat nové nebo se osprchovat. K dispozici mají pravidelně i sociální a právní poradenství.

Podle radního Hodka je centrum pro ženy příkladem naplňování nové městské koncepce péče o osoby bez domova. „Mají vznikat kapacitně menší nízkoprahová centra, aby se nápor rozkládal po městě,“ dodal.

CIF24

Podle odhadů odborníků žije v Praze až pět tisíc lidí bez přístřeší. Mezi asi dva tisíce z nich, kteří žijí na ulici je asi 300 až 400 žen. Právě psi, které klientkám uvnitř centrum dovoluje, jsou důvodem, proč někteří bezdomovci, služby center nebo nocleháren nevyužívají. Jiná zařízením jim je nedovolují.

V metropoli fungují čtyři nízkoprahová denní centra, šest terénních programů včetně nočních, celkem 18 azylových domů s 600 lůžky, rozdělenými pro muže, ženy a ženy s dětmi, zimní noclehárny s více než 400 lůžky a celoroční noclehárna na lodi Hermes.

Dále čtěte:

Evropské miliony půjdou na školy i sociální podnikatele

Praha rozdělí na podporu sociálních služeb a bydlení 300 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).