Menu Zavřít

V Příbrami to bylo super. 5 nejabsurdnějších výroků Babiše

16. 6. 2016
Autor: Hynek Glos, Euro

Ministr vnitra je lhář, policejní prezident tajtrlík a premiér nevěryhodný. Andrej Babiš se rozhovořil pro pro televizi DVTV, kterou navštívil uprostřed koaliční krize.

„Nejsem vicepremiér, jsem ministr financí. To je jenom na papíře. Vicepremiéra jsem nikdy nedělal. Jenom jednou, když pan premiér nechtěl dělat tiskovku k OKD. Jinak jsem nedostal šanci. Pocházíme z jiných světů. Necítím se politikem, nemám na to žaludek. Pro pana Sobotku je to asi vrchol kariéry, pro mě je to dno kariéry,“ řekl na téma koaliční atmosféry ministr financí Andrej Babiš.

Podle Babiše je podpis reformy policie koaličním podrazem a vidí za ním snahu ČSSD obsadit důležité orgány státu.

V rozhovoru uvedl několik nepodložených tvrzení a ostrých vyjádření, která jsou v rozporu s jeho předešlými názory.

Přehled nejabsurdnějších tvrzení Andreje Babiše:

1. „Oni mají tu motivaci, oni mají střet zájmů, oni mají OKD, které je vyšetřováno, oni mají hejtmana Rozbořila, oni mají Škodu Transportation. Naše hnutí nemá v korupci žádnou tradici.“ Takto Babiš srovnal ČSSD a hnutí ANO. Jeho tvrzení o čistotě hnutí ANO a střetu zájmu ČSSD je ovšem zvláštní. Připomeňme jen kauzy Čapí hnízdo, vyšetřování dotací pro Babišovou firmu ZNN Agro Pelhřimov, zákon o biopalivech nebo odstoupení dvou kontroverzních poslanců ANO hned v prvních dnech jejich mandátu.

2. „Určitě nemá naši důvěru. Je to tajtrlík pana Chovance, jeho loutka, který lže, o tom se vyjádřil i pan Šlachta v Respektu.“ Babišova slova na adresu šéfa policie Tomáše Tuhého. Kromě osobních urážek citoval i magazín Respekt, který mu obyčejně mimořádně vadí a označuje ho za tendenční médium konkurenta Zdeňka Bakaly.

3. „Uvědomil jsem si, že by ČSSD ovládla všechno v této zemi. Už mají všechno de facto.“ Tak zní důvod, proč hnutí ANO z koalice navzdory vyhrůžkám nevystoupí. Babiš ovšem zapomněl říct, že je to právě hnutí ANO, které je kritizováno rozsáhlými personálními nominacemi do státních firem.

4. „Dělá z nás blbce. Nikdy se nemluvilo o reorganizaci, nikdy se nemluvilo o sloučení složek. Když se budu takhle chovat koaličně, tak můžu přijet kompetenčně do ČEZ a vyměnit všechny zástupce za jiné strany.“ Tolik k reformě policie. Že by mohl svévolně vyměnit lidi v ČEZ, ovšem není pravda. Představenstvo a dozorčí rada fungují v jiném režimu než úřady.

5. Andrej Babiš nezapomněl ani na tradiční řeči o tom, že není politik. Kdo se obává, že by z politiky odešel, ovšem může zůstat klidný. „Necítím se politikem, nemám na to žaludek. Chodím mezi lidi. Byl jsem teď na festivalu v Příbrami, byli tam Monkey Business a Kolář a bylo to super. Pokud na mně lidí neplivou, chtějí se se mnou fotit, tak bych tam měl zůstat. Když rozdávám ty koblihy, to je důležité, vidím ty lidi, jak na mě čekají, mám z toho nějaký pocit. Řídím to jako firmu. Mám výsledky,“ zhodnotil život politika Babiš.

Přečtěte si také:

ANO kvůli policii koalici neshodí. Chce ale změny

EBF24

Policie nebude divizí Agrofertu, řekl Chovanec a podepsal reformu

Ústupem ke kapitulaci

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).