Menu Zavřít

Rakušané dál brojí proti jádru. Česku nechtějí dopřát ani úložiště

3. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Antiatomový výbor v Rakousku sbírá podpisy proti vytvoření konečného úložiště jaderného odpadu v Česku. Chce tím vytvořit také tlak na rakouskou vládu, aby byla v tomto ohledu aktivnější a bojovala proti úložišti.

Kam dlouhodobě uložit vyhořelé jaderné palivo z atomových elektráren? Jako nejbezpečnější varianta se jeví vybudovat hlubinné úložiště, kde bude palivo uskladněno desítky tisíc let. Také Česká republika počítá s tím, že vytvoří hlubinné úložiště pro odpad z jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Do roku 2025 by mělo padnout rozhodnutí, kde se úložiště vybuduje. Hotové by mělo být do roku 2065.

To se nelíbí antiatomovému výboru Anti Atom Komitee (AAK) v Rakousku. „Ukládání odpadu na tisíce let není technickou otázkou, ale etickou. Chceme, aby se zabránilo uložení vysoce radioaktivního jaderného odpadu před naším prahem,“ emotivně tvrdí člen spolku AAK Manfred Doppler z rakouského města Freistadt nedaleko hranic s Českou republikou.

Členové AKK v posledních měsících posbírali už 10 tisíc podpisů místních obyvatel proti jadernému úložišti v ČR. Iniciativu podporuje i 400 rakouských obcí. Chtějí tím vytvořit nátlak na vídeňskou vládu, aby téma úložiště jaderného odpadu projednávala s českou vládou.

Prosperita bude v případě havárie pryč

Hornorakouský poslanec ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Peter Handlos tvrdí, že ekonomická prosperita Horního Rakouska by mohla utrpět, pokud by došlo k havárii v českých jaderných elektrárnách nebo v plánovaném úložišti. Proto podporuje aktivity protijaderných iniciativ. Kritizoval i to, že finanční podpora od místní hornorakouské vlády pro tyto spolky klesá.

S vybudováním úložiště nesouhlasí ani české obce, v jejichž blízkosti by mohlo vzniknout. Naposledy se konalo referendum 28. září v obci Lipník na Třebíčsku. Ze 186 hlasujících jich bylo pro zahájení geologických prací souvisejících s výstavbou úložiště jen šest, ostatní hlasovali proti. V červnu úložiště odmítli v referendu i obyvatelé města Jaroměřice nad Rokytnou. Proti hlasovalo 1437 voličů, pro bylo 31 obyvatel.

EBF24

Dále čtěte:

Incident v Temelíně poděsil Rakušany v pohraničí. Jejich zájem o civilní ochranu stoupl

Miliony proti atomu. Horní Rakousko finančně podpořilo odpůrce jádra v Česku

Češi, odmítněte jádro. Rakouský politik doufá v protiatomové Česko

Antiatomové Rakousko se radikalizuje. Chce trestat za jádro a kontrolovat české elektrárny

 Jaderná elektrárna Temelín

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).