Menu Zavřít

V REŽII ČSSD

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Senát

EBF24

Praha – Novelu volebního zákona, která zdůrazňuje většinové prvky ve volebním systému, a má tak posílit roli velkých stran, projednával minulý týden Senát.
Předběžné skóre: Než začala diskuse, bylo rozhodnuto předlohu nepodpořit sedm členů senátního klubu ČSSD. Kromě pětice stálic – prvního místopředsedy Senátu Jaroslava Musiala a senátorů Miroslava Coufala, Milana Štěcha, Františka Vízka a Richarda Falbra – zaujímali odmítavé stanovisko také místopředseda Senátu Jiří Havlíček a senátor Petr Morávek.
Poločas: Předseda sociální demokracie Miloš Zeman v den hlasování v Ostravě prohlásil, že pokud by bylo na něm, neposlušné zákonodárce by vyloučil ze strany. A dodal, že sám tento návrh nepodá jen proto, že již nechce na dalším sjezdu ČSSD kandidovat na lídra strany. Diskuse o novele začala v horní parlamentní komoře v 15 hodin. Novelu volebního zákona stručně odůvodnil ministr vnitra Stanislav Gross. Zpravodaj Jiří Vyvadil (ČSSD) v úvodu debaty konstatoval, že všechny tři senátní výbory, které se touto předlohou zabývaly, ji doporučily zamítnout, a popřál senátorům pevné nervy.
Po více než tříhodinové rozpravě si členové horní komory prodloužili schůzi, a tím možnost hlasovat o normě, do 22 hodin. V mezidobí Miroslav Coufal po dlouhém rozhovoru s vicepremiérem Janem Kavanem oznámil, že volební zákon podpoří. Těsně před hlasováním informoval o tom, že normu podpoří také Ivan Havlíček. Konečné skóre do uzávěrky týdeníku EURO nebylo známo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).