Menu Zavřít

V roce sklizně

25. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Aktis

PRAHA (oh) – Dvakrát větší stánek než loni plánuje postavit na letošním veletrhu Invex společnost Aktis vyrábějící informační systémy Abra. Firma hodlá prezentovat připravenost svých systémů na vstup země do Evropské unie, představit několik nových produktů a částečně zareagovat na vstup velkých softwarových firem do sektoru malých a středních podniků.
Velké změny přinese podle ředitele Aktisu Jaroslava Řasy vstup Česka do unie. „Změní se hodně věcí pro všechny softwarové společnosti, ať nutnost přizpůsobení systémů unijním požadavkům, zvýšené administrativní náklady nebo hrozba zahraniční konkurence,“ vypočítává Řasa. I proto očekává, že v softwarovém oboru dojde ke konsolidaci. „Na světě budou v budoucnu existovat pouze dvě až tři centra pro vývoj podnikových systémů, jež budou také generovat nejvíce příjmů. Bylo by bláznovstvím bojovat proti nim do posledního dechu. I proto si dokážu představit, že jednou budeme součástí velké firmy,“ připouští.
Aktis má v současnosti otevřené pobočky v Polsku a na Slovensku, a ačkoliv řádové rozdíly mezi jednotlivými trhy nejsou, považuje Řasa český trh za nejlukrativnější: „Je-li to měřeno na určitou jednotku, například občana nebo firmu, vychází Česko nejlépe. Slovensko má menší kupní sílu, v Polsku je zase trh více roztříštěn.“ Firma letos přestala účtovat podle kalendářního roku a přešla na fiskální rok končící červnem. „Bylo to z čistě provozních důvodů. V minulosti jsme v zimě, kdy se máme hlavně věnovat obchodu, trávili spoustu času nad účetní uzávěrkou, a v létě, které je v našem případě typickým okurkovým obdobím, jsme nebyli vytíženi,“ vysvětluje Řasa.
O ekonomických výsledcích firmy se její šéf vyjadřuje spíše v náznacích. „Za první pololetí letošního roku jsme v přidané hodnotě rostli asi o patnáct procent. Dalo by se říci, že loni to byl rok práce, letos rok sklizně,“ říká. Minulý rok byl podle Řasy specifický tím, že Aktis vyčlenil z firmy aktivity, které přímo nesouvisí s vývojem a prodejem softwaru. „Pořádáme například výstavu Střechy Prahy, což je sice růstová záležitost, ale není to nejdůležitější věc, co děláme,“ dodává.

MMF24

Mírný pokles
(vybrané ekonomické výsledky)
2001 2002
Tržby 63,07 58,09
HV za úč.období 1,66 0,60
Pozn.: v milionech korun
Pramen: Aktis, a. s.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).