Menu Zavřít

V Turecku zadrželi šest tisíc lidí. Obětí nezdařeného puče je 290

17. 7. 2016
Autor: ČTK

Nezdařený pokus o vojenský převrat v Turecku si v noci z pátku na sobotu vyžádal 290 mrtvých a více než 1400 zraněných. Bilanci zveřejnila turecká diplomacie. Vláda má podle premiéra Binaliho Yildirima situaci v zemi již pod kontrolou a zahájila rozsáhlé zatýkání. Ve vazbě skončilo už kolem šesti tisíc příslušníků armády a justice.

Prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strůjce puče duchovního Fethullaha Gülena, který to odmítl a pokus o převrat odsoudil. Za demokraticky zvolenou vládu se postavila řada světových politiků, někteří z nich ale varovali Erdogana, aby nezneužil situace k likvidaci svých kritiků. České ministerstvo zahraničí vydalo doporučení, aby Češi necestovali do Ankary, Istanbulu a na jihovýchod země.

Po zmaření puče zahájily úřady rozsáhlé zatýkání. Zadrženo bylo kolem šesti tisíc lidí, především vojáků, mezi nimiž jsou i vysoce postavení generálové. Jedním z nich je i Bekir Ercan Van, velitel letecké základny Inçirlik na jihu Turecka, odkud startují stroje mezinárodní koalice do boje proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku. Vzdušný prostor pro vojenská letadla Turecko kvůli pokusu o vojenský převrat v sobotu uzavřelo. V neděli byly lety z Inçirliku obnoveny, a koalice tak mohla obnovit své operace proti islamistům.

Ve vazbě skončili také soudci a státní zástupci včetně těch z ústavního soudu, Státní rady a Kasačního soudu, nejvyšších soudních instancí Turecka. Na další desítky zaměstnanců justice jsou vydány zatykače a téměř tři tisíce soudců a prokurátorů byly odvolány z funkce. Úřady vydaly rovněž i příkaz k zatčení hlavního vojenského poradce prezidenta Erdogana Aliho Yaziciho, uvedla státní tisková agentura Anadolu. Stanice CNN Türk informovala již přímo o jeho zadržení. Jak poznamenala agentura AP, není jasné, jakou roli hrál v pátečním zmařeném pokusu o vojenský převrat.

Přečtěte si: Je po všem. V Turecku zatýkají generály

 Vojenský puč v Turecku (Zdroj: ČTK)

Prezident Erdogan slíbil pokračování čistek ve státních institucích, v nichž podle něj vznikly „paralelní struktury“, které vybudovali příznivci duchovního Gülena s cílem svrhnout vládu. Gülen, který žije dlouhodobě v exilu v USA, pokus o převrat tvrdě odsoudil. Zároveň řekl, že je možnost, že byl převrat v zemi zinscenovaný.

Premiér Yildirim uvedl, že každá země, která se postaví za Gülena, nebude přítelem Turecka a bude vnímána jako stát, který je se zemí ve válce. Ministr zahraničí USA John Kerry řekl, že tvrzení naznačující možnou účast Spojených států na nezdařeném puči v Turecku škodí vzájemným vztahům. Erdogan vyzval USA k vydání Gülena do Turecka.

Obnovení trestu smrti?

V Istanbulu se v neděli konal pohřeb šesti osob usmrcených během pokusu o převrat. Mezi pohřbívanými byl i Ilhan Varank, bratr Mustafy Varanka, který byl poradcem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pohřbu se účastnily tisíce lidí. Prezident byl jedním z těch, kteří nesli Varankovu rakev.

Někteří z přítomných vyzývali k trestu smrti pro Gülena, uvedla agentura AP. Stejné výzvy se objevily i na setkání tureckého prezidenta s příznivci před jeho istanbulskou rezidencí. Na výkřiky Chceme trest smrti Erdogan údajně odpověděl: „Vaši žádost nemůžeme ignorovat. V demokracii cokoli lidé chtějí, dostanou.“ O trestu smrti bude podle něj jeho vláda jednat s opozičními stranami. „Nebudeme toto rozhodnutí odkládat. Ti, kteří se pokusili o převrat v této zemi, musí zaplatit,“ dodal. Turecko nikoho nepopravilo od roku 1984 a nejvyšší trest byl zrušen v roce 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Evropské unie.

Na podporu prezidenta a vlády ulice tureckých měst v sobotu i v neděli zaplnily desetitisíce lidí. Erdogan je vyzval, aby na veřejných prostranstvích vytrvali, a chránili tak demokracii. Tisíce příslušníků turecké komunity protestovaly proti puči také v Německu či Rakousku.

Komplikace kvůli bezpečnostní situaci v zemi zasáhly i mezinárodní letiště v Istanbulu, na němž v sobotu zavládl chaos. Některé ze zahraničních aerolinek víkendové lety zcela zrušily. Lodní dopravu v Bosporském průlivu úřady obnovily už v sobotu.

Německá společnost Lufthansa a cestovní kanceláře TUI a Thomas Cook AG v neděli oznámily, že své lety z Německa do Turecka, kde tráví svou dovolenou 200 tisíc Němců, obnovily. Stejně tak učinily britské aerolinky British Airways.

Reakce světa

Demokraticky zvolenou tureckou vládu podpořili představitelé USA, Ruska, Číny, Británie, Francie, Německa a mnoha dalších zemí. Americký prezident Barack Obama vybídl všechny strany zapojené do událostí, aby respektovaly vládu práva. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault vyzval Erdogana, aby nevyužil zmařený převrat jako „bianko šek“ na čistky v řadách svých kritiků. K návratu k ústavnímu pořádku vyzval i předseda Evropské rady Donald Tusk.

Premiér Bohuslav Sobotka označil za prioritu české vlády postarat se o české občany, kteří se nacházejí v Turecku. Čtyři čeští vojáci působící v Turecku jsou v pořádku. Ministerstvo zahraničí nedoporučuje Čechům cestovat do Ankary, Istanbulu a na jihovýchod země. V ostatních regionech mají lidé dbát maximální obezřetnosti. Například se mají vyhýbat místům s větším počtem lidí, třeba tržištím.

Nečekané problémy způsobil pokus o puč Řecku. V sobotu na sever země přiletěl vojenský vrtulník s osmi vojáky, kteří na místě požádali o azyl. Turecko je viní z účasti na převratu a požádalo o jejich vydání. Řecký premiér Alexis Tsipras prohlásil, že případ bude posouzen v souladu s mezinárodním azylovým právem a s dohodami o lidských právech. Stroj, kterým vojáci na sever Řecka dorazili, se už vrátil do Turecka.

CIF24

Čtěte také:

Vydejte Gülena, žádá Turecko Spojené státy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).