Menu Zavřít

V USA by měli být s čísly opatrnější

22. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Komentář

Americké banky postupně zveřejňují výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí a nešetří přitom optimismem, jak se ekonomická situace zlepšuje. Čísla skutečně vypadají dobře, jenže pouze na první pohled. Banky si totiž podstatně vylepšují hospodaření tím, že rozpouštějí rezervy, protože se domnívají, že už je nebudou potřebovat.
Například Citigroup se po loňské a předloňské ztrátě vrátila k zisku, který během třetího čtvrtletí činil 2,2 miliardy dolarů (38,8 miliardy korun). Úvěrové portfolio banky vypadá lépe, jenže na velmi slušném zisku se významně podepsal fakt, že banka uvolnila peníze z rezerv na ztrátové úvěry. Celkem se totiž rezervy snížily o 1,97 miliardy dolarů. Navíc banka rozprodává jednotlivé části skupiny, což hospodaření na papíře rovněž prospívá. Konkurenční JP Morgan Chase zase oznámila růst čistého zisku za třetí letošní čtvrtletí o 23 procent na 4,42 miliardy dolarů, čímž výrazně překonala očekávání trhu. V přepočtu zisku na akcii jde totiž o 1,01 dolaru na akcii, zatímco trh očekával 0,88 dolaru. Detailnější čísla nicméně ukazují, že rezervy, které aktuálně JP Morgan Chase drží na ztráty z retailových úvěrů, činí 1,55 miliardy dolarů. Ještě loni touto dobou to byl více než dvojnásobek, a to 3,99 miliardy.
Banky se zbavují rezerv, neboť předpokládají, že krize je definitivně pryč, a věří v oživení americké ekonomiky. Jenže pokud se ve svých prognózách zmýlí, budou muset opravné položky vytvářet z nuly. Pak by byl propad zisku mnohem dramatičtější a následky mnohem tvrdší, než kdyby si banky rezervy ponechaly. Takový scénář není vůbec nereálný. Už během léta Mezinárodní měnový fond ve výsledcích zátěžového testu bank varoval, že finanční domy mohou potřebovat na ztráty a opravné položky až 76 miliard dolarů. V srpnu pak americká ekonomika přišla o 54 tisíc pracovních míst a nezaměstnanost se zvedla na úroveň 9,6 procenta, což je jen lehce pod rekordem z loňského listopadu. Nejde přitom o jedinou negativní zprávu z americké ekonomiky, která se v posledních týdnech objevila. Sázka na oživení ekonomiky by se mohla bankám ošklivě vymstít.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).