Menu Zavřít

V úterý bude konec

27. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Jukos

MMF24

PRAHA (mtc) - Bývalému impériu Michaila Chodorkovského zazvonil minulý týden definitivní umíráček. Ruský stát a ruská státní společnost Rosněfť, dva největší věřitelé koncernu Jukos, odmítly plán na záchranu předložený vedením Jukosu a odsouhlasily podání návrhu na jeho bankrot. Moskevský obchodní soud by měl tento návrh projednat v úterý 1. srpna a všeobecně se očekává, že pošle společnost do konkurzu.
Generální ředitel Jukosu Steven Theede, který připravoval restrukturalizační plán společnosti, odstoupil ze své funkce. Shromáždění věřitelů označil Theede za podvod a o soudem jmenovaném správci Eduardu Rebgunovi řekl, že usiluje o zničení Jukosu. Rebgun totiž prohlásil, že Jukos je třeba dát do likvidace, neboť jeho závazky ve výši 18,5 miliardy dolarů převyšují jeho hodnotu. Tu vypočítal na 17,72 miliardy dolarů. Jenže management Jukosu firmu oceňuje na 38 miliard dolarů a experti ze švýcarské investiční banky UBS Warburg na 29 miliard. Podle nich by Jukos své závazky mohl uhradit.
Je zřejmé, že o osudu Jukosu bylo rozhodnuto již před třemi lety, když byl jeho největší akcionář Michail Chodorkovskij obviněn z daňových úniků ve výši několika desítek miliard dolarů. Problém Chodorkovského byl v tom, že podporoval opozici vůči prezidentu Vladimiru Putinovi, že chtěl postavit ropovod do Číny a že nechtěl připustit vliv Kremlu na ropných ložiskách Jukosu. Prezident Putin proti tomu dlouhodobě usiluje o to, aby ruský stát získal těžbu a vývoz ropy a zemního pod svoji kontrolu. Juganskněftěgaz, hlavní těžební divizi Jukosu, získala již dříve právě ruská státní společnost Rosněfť. O další významnou část Jukosu, jeho podíl ve firmě Gazpromněfť, se nyní podle ruského listu Komersant uchází Kremlem řízený Gazprom.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).