Menu Zavřít

V útrobách holinky

22. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Chianti musí o přízeň konzumentů bojovat

EBF24

Opouštíme sever Itálie a přesuneme se jižněji. Dostáváme se – řečeno s nadsázkou – do útrob holinky, jejíž tvar tato republika tolik připomíná.
Regionem, jehož návštěvou pokračujeme ve vinařském zeměpisu, je Střední Itálie – západ. Spíše kopcovité než hornaté území, od západu otevřené mořskému klimatu, z východní strany kryté Apeninami, kde se vinohrady přelévají z mírných svahů do mělkých údolí při vodních tocích. Ohraničen městy Florencií na severu a Římem z jihu, je tento region složen ze tří oblastí: Lazia, Toskánska a Umbrie. Tak jako Umbrii reprezentuje Orvieto, živé lehčí víno příjemné kytky a kompaktní chuti, připravované z Grechetta, Trebbiana Toscano a Verdello, favoritem Lazia je Frascati, líbivé kupáže Malvasie a Trebbiana. Toskánsko potom staví na odiv Brunello di Montalcino, především ale vyhlášená Chianti. A právě Toskánsku se dnes budeme věnovat - 86 tisíc hektarů, to je čtvrté místo v zemi, ze kterých je asi 30 500 v kategorii D. O. C. – to představuje třetí příčku v rozloze D. O. C mezi jednotlivými italskými oblastmi.
Bylo již řečeno, že nejtypičtějším vínem je zde Chianti. Rubínové víno pikantního důrazu, výrazného višňovo-švestkového a chuti zkomponované z tmavých peckovin, jedno z mála D. O. C. G. v zemi. Ale i zde je třeba důsledně rozlišovat. „Země Chianti“ by se dala orientačně vymezit Pisou, Florencií, Sienou a Montalcinem. Tvoří ji sedm menších zón, z nichž ovšem jen jedna je tou, která dává „pravé“ Chianti: mezi Florencií a Sienou ležící Chianti Classico. Ostatní, za všechny jmenujme alespoň Chianti Colli Senesi nebo Chianti Aretini, spíše těží z velkého jména a jsou kvalitě vín něco dlužni. Opravdu slavná Chianti přináší Antinori, Castello Querceto nebo Monsanto.
Jinou značkou spojenou s Toskánskem je Brunelo di Montalcino. Ta nejlepší, připravená z místně vyšlechtěného klonu Sangiovese, najdeme ve sklepech Villa Banfi, Conti Costanti Frescobaldi, Lisini a také Altesino.
Nobile di Montepulciano, elegantní s bohatou buketní škálou a hlubokým výrazem dlouhého doznění, nabízí Avignonesi a Contucci.
Vedle tradičních vín se i v Toskánsku do popředí zájmu propracovávají cuvée, scelovaná z odrůd francouzského původu nebo kombinace sort domácích a importovaných. Za všechny jmenuji Tignanello, zdařilou kupáž Sangiovese a Cabernetu Sauvignon. Harmonická spojení těchto odrůd se – pokud jejich výraz není „zadušen“ příliš výrazným barikemá – stávají stále hledanějšími a jejich ohlas začíná zastiňovat v této oblasti kdysi bezkonkurenční Chianti.
Nabídku jsem objevil v sortimentu společnosti Global Wines, Vino Nobile di Montepulciano ´97 D. O. C. G. – Poliziano di Federico Carletti. Již obal, pronikavě elegantní, s graficky nápaditou etiketou a zvláštním řešením uvedení údajů, totiž na kapsli překrývající korek, napovídá, že máme co dělat s extraligou. Samotné víno potom, připravené z hroznů z vynikajících poloh, je příkladem velkých vín Itálie. Plná, jiskrami probleskující barva, obsažný buket se stopami tmavého lesního ovoce, to je ouvertura, kterou nám víno nabídne pro první seznámení. V chuti extraktivní, s bohatou škálou ovocitých prvků, kde se prosazují zejména ostružiny a své si v konci řekne i rázný tanin. Léta ležení však víno zpacifikovala do harmonického, sametově hladivého, dlouho doznívajícího výrazu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).